Sobotka žádá od Jurečky obratem vysvětlení k pokutě za střet zájmů druhého muže ANO

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) žádá od ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh, jak minimalizovat dopady pokuty kvůli střetu zájmů při rozdělování zemědělských dotací. Evropské orgány navrhují Česku pokutu 800 tisíc eur (22 milionů korun). Sobotka v dopisu Jurečkovi obratem požaduje také návrh možných změn, aby se podobným problémům předešlo. Záležitost by pak měla projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle rozhodnutí zveřejněného ve středu na několika serverech unijní prověrka prokázala, že bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek byl při rozdělování dotací ve střetu zájmů. Nastal kvůli tomu, že Faltýnek byl členem představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Sobotka v dopisu Jurečku vyzval, aby mu podal informaci, zda střet zájmů mohl nastat. "Prosím vás o vyjádření a návrh postupu, jaký by měla ČR zaujmout s cílem minimalizovat dopady na ČR. Prosím též o informaci, z jakých zdrojů bude případná pokuta uhrazena," píše premiér v dopisu.

"Dále mě zajímá, jaké změny budou provedeny, pokud jde o pravidla pro obsazování obdobných orgánů," stojí v dopisu. Odpověď žádá premiér obratem a materiál plánuje zařadit na program kabinetu. Kromě Faltýnka byli podle Evropské komise ve střetu zájmů také předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný (ČSSD) a lidovecký poslanec Petr Kudela, který je řadovým členem dozorčí rady. Vyplývá to z tiskové zprávy SZIF.

Jurečka by měl podle Babiše protestovat

Vicepremiér, ministr financí a někdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že o střet zájmů nešlo. Jurečka by podle něj měl protestovat a případně podat kvůli nepravomocné pokutě žalobu.

Česko ve středu předalo Evropské komisi v Bruselu žádost o zahájení smírčího řízení. SZIF požaduje, aby od navržené pokuty upustila. V případě, že komise nakonec navrhovanou finanční korekci udělí, je fond připraven podat podnět k podání žaloby na neplatnost takového rozhodnutí u Soudního dvora EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme