Sobotka zvažuje, že se kvůli německému mýtnému připojí k rakouské žalobě

Už od příštího roku by mohli řidiči platit na německých dálnicích mýtné. Návrh schválila vláda. Desetidenní poplatek by stál v přepočtu až téměř 700 korun. Několik evropských zemí je ale proti. Kvůli zavedení mýtného v Německu by se Česká republika mohla podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD připojit k rakouské žalobě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka | Foto: Martin Svozílek

Česko nesouhlasí se zavedením mýtného na německých dálnicích. Podle Sobotky by se stát mohl připojit k rakouské žalobě k Soudnímu dvoru Evropské unie, pokud to právníci označí za diskriminační.

Zavedení mýtného pro osobní auta od roku 2018 nebo 2019 ve středu schválila německá vláda. Proti je celá řada evropských zemí. Například za desetidenní mýtné v Německu řidiči zaplatí od 68 do 675 korun. Nejdražší roční mýtné pak bude stát zhruba tři a půl tisíce korun.

Německá vláda schválila mýto pro osobní auta. Odpůrci mluví o diskriminaci cizinců

Číst článek

„Určitě se (státy) mohou obracet na Komisi a vyzvat ji, aby ona žalovala Německo. Pokud to v nějaké dvouměsíční lhůtě Komise neudělá, členské státy to mohou udělat samy a zažalovat Německo pro tuhle tu diskriminaci. Ono se tam těch důvodů právních najde ještě více, předpokládám,“ vysvětlil Českému rozhlasu Radiožurnálu předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda z KDU-ČSL, jakým způsobem se můžou unijní země opatření německé vlády bránit.

Berlín chtěl původně Němcům mýtné kompenzovat snížením daně z motorových vozidel. Fakticky by tak dálniční poplatky platili jen cizinci. Evropská komise rozhodla, že by to bylo diskriminační. Nově se mají kompenzace pro německé občany odvíjet od množství vypouštěných emisí jednotlivých vozů.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme