Soud o milionovém dědictví po Ratmíru Rathovi nerozhodl. Může trvat několik let

Exposlanec David Rath trvá na platnosti závěti jeho otce Ratmíra. Vzkázal to Obvodnímu soudu pro Prahu 6 po advokátce. Soud v pátek začal projednávat žalobu Michala Ratha, staršího bratra Davida, který zpochybňuje platnost otcovy poslední vůle. V závěti odkázal veškerý majetek synu Davidovi. Michal Rath tvrdí, že dokument jeho otec nepsal a nemá ani potřebné náležitosti. V den, který je uvedený na poslední vůli, měl navíc Ratmír Rath infarkt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratmír Rath a David Rath (fotokoláž)

Ratmír Rath a David Rath (fotokoláž) | Foto: Česká televize, Český rozhlas, Filip Jandourek

Právník Michala Ratha u soudu zpochybňoval závěť otce Ratmíra, který odkázal veškerý majetek exposlanci Davidu Rathovi. Michal podal na mladšího bratra žalobu o určení dědictví. Tvrdí, že poslední vůli jeho otec před třemi lety nepsal a dokument nemá ani nutné náležitosti.

Právník Michala Ratha Jan Žajgla u Obvodního soudu pro Prahu 6 řekl, že v den sepsání závěti měl Ratmír Rath navíc infarkt. „První námitka byla, že se nejedná o holografní závěť zůstavitele, neboť nebyla psaná celá rukou a nebyla jím podepsána. Jsou tam i další náležitosti - zda byla pořízená v době, kdy byl skutečně způsobilý právě s ohledem na jeho zdravotní stav v době pořízení závěti,“ vysvětluje Žajgla.

Bratři Rathové u soudu: Michal žaluje Davida kvůli dědictví po otci, může jít o 20 milionů

Číst článek

Právnička Davida Ratha Jitka Němcová ale říká, že je závěť platná. „Není nic mimořádného, že člověk sepisuje závěť v situaci, kdy se zdravotně necítí dobře. I diagnóza – infarkt myokardu – by zřejmě neměla mít žádnou souvislost s nezpůsobilostí k právnímu jednání,“ říká Němcová, podle které nebyl Ratmír Rath pod vlivem léků a neměl ani psychiatrickou diagnózu.

Otec synů Ratmír měl v českých bankách uloženo přes 11 milionů korun. Přihlásil se i k 8 milionům, které policie zabavila v trezoru při policejní razii u Davida Ratha doma.

Ani jeden z bratrů k soudu osobně nepřišel. Soudkyně projednávání odročila na květen. Do té doby by se podle ní měli bratři snažit dohodnout.

Exposlanec a někdejší hejtman Rath tvrdí, že u sepisování závěti v roce 2014 nebyl. Poslední vůli prý dostal až zpětně od zdravotní sestry, která u sepisování byla. Důvodem, proč Ratmír Rath staršího syna Michala vydědil, je podle Ratha to, že se poslední roky před smrtí nevídali. Soudkyně projednávání případu odložila na květen. Doufá, že se sourozenci dohodnou.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme