Soud rozhodl o propuštění Zadeha na svobodu. Ve vazbě ale zatím zůstane

Shahram Abdullah Zadeh je jednou nohou na svobodě. Městský soud v Brně v úterý rozhodl o jeho propuštění z vazby. Perský podnikatel stíhaný kvůli miliardovým daňovým únikům a ovlivňování svědků však i nadále zůstává za mřížemi. Verdikt soudu je totiž nepravomocný a státní zástupce Michal Galát proti němu může podat stížnost. O ní by rozhodoval nadřízený Krajský soud v Brně. Galát odmítl další postup komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo)

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

"Městský soud v Brně před malou chvílí rozhodl, že pan doktor Zadeh má být propuštěn na svobodu, protože důvody, pro které byl uvězněn, pominuly," uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Zadehův mediální zástupce Jan Jetmar.

Perský byznysman je za mřížemi ze všech třech vazebních důvodů: útěkového, koluzního i předstižného. Soud ale podle Jetmara rozhodl, že pominuly. "Možnost útěku podle soudu nebyla důvodná, protože složil 150 milionovou kauci a neutekl, koluzní vazba měla skončit 3. března. A k možnosti 'pokračování' v páchání trestné činnosti soud řekl, že pokud pan Zadeh a jeho žena slíbí, že se jí nebudou dopouštět, není důvod, proč by nemohli jít na svobodu," dodal Jetmar.

Kauza Zadeh: jeden z obviněných začal mluvit, čtyři opustili vazbu

Číst článek

Zadeh nicméně zůstává za mřížemi i nadále, rozhodnutí soudu je totiž nepravomocné a státní zástupce Michal Galát proti němu může podat stížnost. Jestli tak učiní, nechtěl stejně jako rozhodnutí soudu komentovat. K úternímu vazebnímu zasedání totiž nedorazil. "Nemám žádné takové informace a po telefonu nebudu podávat žádná sdělení," reagoval Galát.

Zadeh se před soudem zpovídá z miliardových daňových úniků. Kvůli jejich vyšetřování skončil ve vazbě poprvé, nakonec se z ní ale vykoupil rekordní zárukou 150 milionů korun. Loni v prosinci ho ale soud poslal do vazby znovu po obvinění z ovlivňování svědků.

Peršanovi s českým občanstvím a jeho čtrnácti společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa. Stát údajně ošidili na daních pomocí falešných daňových přiznání, celková škoda činí 2,5 miliardy korun.

Podle policie Íránec z cely pomocí prostředníků nabízel statisíce svědkům ve své daňové kauze, aby měnili výpovědi v jeho prospěch. Údajně také plánovali křivé obvinění policistů. V této větvi policisté stíhají celkem šest lidí, kromě Zadeha ještě dva advokáty a policistu.

Letos v lednu kriminalisté rozšířili Peršanovo obvinění o pokus uplácet tlumočníka, jenž pro něj překládal v daňové kauze do jazyka farsí. Podnikatel si ale stěžoval, že špatně. Vadily mu také jeho vazby na íránskou ambasádu. Podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu však tlumočník policistům vypověděl, že se ho byznysman snažil ovlivňovat, aby nechodil na výslechy a vyšetřování daňových úniků se tak zbrzdilo.

Aktuálně tak Zadeh čelí dvěma trestním stíháním. Do kauz zasáhla Unie obhájců, která podala trestní oznámení kvůli tomu, že policisté odposlouchávali porady Zadeha s advokáty. Jejich konverzaci následně založili do spisu a měli tak přehled o taktice obhajoby. Případem se zabývá také Česká advokátní komora.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme