Soud rozhodne v kauze Oleo Chemical. Mezi obžalovanými je i lobbista Rittig

Soud dopoledne rozhodne, jestli podnikatel Ivo Rittig a dalších devět obžalovaných tunelovali firmu Oleo Chemical. Státní zástupce navrhl pro většinu z nich pětileté tresty. Údajně krátili daně a prali špinavé peníze. Lobbista Ivo Rittig označil celou obžalobu za absurdní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Ivo Rittig

Lobbista Ivo Rittig | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Obžalovaní podle státního zástupce Adama Borguly vyváděli peníze z petrochemické firmy Oleo Chemical přes poradenskou společnost Cokeville Assets. Poradenství bylo údajně fiktivní a u lobbisty Ivo Rittiga skončilo 20 milionů korun.

„Šlo o vyvádění prostředků, ty byly použity v rámci legalizace výnosů z trestné činnosti. Dále byly doklady, tedy faktury za neexistující služby použity k nesprávnému výpočtu daně z příjmu právnických osob,“ popsal Borgula.

Pět let ve vězení a 1,7 milionu korun pokuty, žádá za Oleo žalobce pro Rittiga

Číst článek

Ivo Rittig už dříve označil obžalobu za absurdní nesmysl. Kritizoval také státního zástupce. „Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe,“ řekl lobbista.

Jedním z dalších obžalovaných je bývalý šéf firmy Oleo Chemical Michal Urbánek. „Řešíme tady někoho, kdo postavil svojí vlastní firmu. Z ní zaplatil 20 milionů korun za poradenskou službu, to je přece moje věc, komu pošlu peníze," poznamenal Urbánek.

Vyšetřovatelům pomohl rozkrýt údajné podezřelé finanční machinace jeden spoluobviněný - účetní Jaroslav Kubiska.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme