Soud zmírnil trest Bartákovi. Za znásilňování a plánování vražd dostal 20 let

Za plánování vražd stráví bývalý lékař Jaroslav Barták ve vězení osm let. Pravomocně o tom v úterý rozhodl pražský vrchní soud. Ten zmírnil rozhodnutí libereckého krajského soudu, který Bartáka v červnu za plánování tří vražd poslal na patnáct let za mříže. Barták si musí odpykat celkem 20 let. Už dříve totiž dostal trest za znásilňování asistentek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Barták u soudu (prosinec 2014)

Jaroslav Barták u soudu (prosinec 2014) | Foto: Fotobanka Profimedia

„Skutková zjištění jsou nepochybná,“ uvedl soudce odvolacího senátu Michal Hodoušek. I když o provinění Bartáka podle něj senát nepochyboval, trest výrazně snížil. Uznal, že to byl jen nejnižší stupeň plánování. Místo patnácti let, kterými Bartáka potrestal liberecký soud, musí bývalý lékař strávit ve vězení osm let. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Dnešní trest osm roků se připočítává k trestu odnětí svobody v trvání dvanácti roků, ke kterému byl odsouzen za trestné činy znásilnění,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Vězení lékaře Bartáka napraví jen stěží. Po propuštění se může mstít, varují psychiatři

Číst článek

S úterním verdiktem Jaroslav Barták nesouhlasí, celou kauzu považuje za spiknutí. Přímo u soudu řekl, že se dovolá k Nejvyššímu soudu.

Podle obžaloby Barták na podzim roku 2013 ve vazební věznici v Liberci plánoval vraždy a vydírání. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Podle spisu se jim Barták chtěl pomstít za předchozí odsouzení.

Údajným vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a k vycestování do zahraničí. Vše měl zajistit jiný vězeň, který ale místo spolupráce s Bartákem jeho úmysly oznámil.

Český rozhlas, Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme