Soudce Novák požadoval půl milionu za dojíždění do práce. Se žalobou neuspěl

Soud zamítl žalobu nezákonně přeloženého brněnského soudce Miroslava Nováka, který se po státu domáhal více než půl milionu korun vynaložených na jízdné z Brna do pobočky v Jihlavě. Podle soudu mimo jiné bylo v Novákových silách rozvrhnout si práci i bydlení tak, aby mu nevznikla škoda. Verdikt není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvodní soud pro Prahu 2

Obvodní soud pro Prahu 2 | Foto: Filip Jandourek

„Nebyla zde příčinná souvislost mezi nezákonným rozhodnutím a vznikem škody," zdůvodnil své rozhodnutí soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Petr Veleman.

Nováka, který pracuje na brněnském krajském soudu, přeložil v roce 2008 na částečný úvazek do Jihlavy tehdejší předseda soudu Jaromír Pořízek. Novák s rozhodnutím nejprve souhlasil, později však proti němu podal stížnost, kterou Pořízek zamítl. Novák se pak v květnu 2013 domohl pravomocného rozhodnutí, podle nějž bylo přeložení nezákonné, a zažaloval stát.

V žalobě Novák původně požadoval čtyři miliony za způsobenou nemajetkovou újmu a zhruba 80 000 za cestování hromadnou dopravou mezi Brnem a Jihlavou, později svůj nárok rozšířil na celkových 587 000 korun za jízdy autem. Požadavek na čtyřmilionové zadostiučinění vzal naopak minulý týden zpět s odůvodněním, že nechce zatěžovat státní rozpočet.

Novák do Jihlavy dojížděl z Brna, ačkoliv jeho rodina má byt v bližším Žďáru nad Sázavou a chalupu ve vesnici na Vysočině. Podle jeho právníka Novákovi nelze přičítat k tíži to, že se po přeložení nepřestěhoval blíž. Poukazoval i na to, že se Novák v Brně staral o starou matku. Soudce Velemana ale nepřesvědčil. „Bylo v silách žalobce, aby předešel vzniku škody: aby si rozvrhl práci a pobyt v Brně a Jihlavě tak, aby škody minimalizoval," podotkl.

Rozšíření žaloby o náklady na jízdy autem navíc podle Velemana přišlo pozdě, takže tento nárok je už promlčený.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme