Soudy dostaly dvě desítky stížností na letošní krajské volby, nejvíce v Ústí

Soudy letos dostaly dvě desítky stížností na krajské volby, podobně jako po minulých krajských volbách před čtyřmi lety. Žádná se podle informací ČTK netýká Vysočiny, Jihočeského, Pardubického a Zlínského kraje, kde tak výsledek regionálních voleb platí. Desetidenní lhůta pro předložení volebních stížností u krajských správních soudů skončila v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nejvíce práce bude mít ústecký krajský soud, který obdržel šest stížností. Všechny se týkají hnutí Severočeši.cz, řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Pět stížností podali odvolaní kandidáti hnutí, které nechala stáhnout týden před volbami jeho místopředsedkyně Hana Jeníčková.

Severočeši.cz napadli ústecké krajské volby, chtějí je opakovat

Číst článek

Odvolaní kandidáti hnutí, které se potýká s vnitřními rozpory, žádají opakování voleb či opakování hlasování. Je mezi nimi například poslanec Bronislav Schwarz nebo senátorka Alena Dernerová. Při regionálních volbách před čtyřmi lety byli Severočeši.cz třetí nejúspěšnější stranou v Ústeckém kraji.

Krajský soud v Ostravě přijal dvě stížnosti na volby

Číst článek

Krajský soud v Praze přijal pět stížností na volby ve středních Čechách. "Z toho jedna byla hned odmítnuta, protože neměla zákonné náležitosti," řekla mluvčí soudu Pavlína Bočková. Čtyři stížnosti obdržel olomoucký krajský soud, dvě z nich už odmítl.

Plzeňský krajský soud se bude zabývat třemi stížnostmi. Dvě byly podány proti volbám v Karlovarském kraji a jedna v Plzeňském kraji. Pobočka krajského soudu v Liberci obdržela dvě stížnosti, týkají se hlasování v Turnově a v Okrouhlé.

Petr Gazdík o krajských volbách: Výsledek dává naději ke změně politické kultury v Česku

Číst článek

Po minulých regionálních volbách před čtyřmi lety dostaly soudy rovněž dvě desítky stížností, vyhověly jediné. Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové tehdy zrušila zvolení Jana Čechlovského a v krajském zastupitelstvu jej nahradila Janou Smetanovou (oba ODS). Důvodem bylo to, že volební komisaři Smetanové nezapočítali ani jeden přednostní hlas, ačkoli jich podle zjištění soudu obdržela 12 a Čechlovského předstihla.

Také ostravský krajský soud přijal v zákonné lhůtě dvě stížnosti. Jedna poukazuje na diskriminaci malých volebních stran, druhou podal kandidát uskupení Ne ilegální imigraci - Peníze raději pro naše lidi. Podle něj nebyly uskupení ve dvou okrscích v Ostravě řádně započteny hlasy. Kvůli tomu se ustavující zastupitelstvo nebude konat 1. listopadu, jak kraj původně předpokládal.

Krajský soud v Hradci Králové zaregistroval jednu stížnost. Podal ji muž z Jičínska, který se již v minulosti u soudů neúspěšně domáhal neplatnosti různých voleb. Krajské volby na jihu Moravy zpochybnil jeden stěžovatel. Podle něj nebyly přístupné všechny volební místnosti invalidním voličům v brněnské městské části Královo Pole.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme