Soukromá firma zpracovává výplaty top manažerům drah. Draze

Vrcholné vedení Českých drah si nechává zpracovávat výplaty soukromou firmou ze severních Čech. Jako důvod k vyčlenění této agendy ze mzdové účtárny drah uvádějí manažeři pokus o úspory - proto prý outsorcovali tuto činnost mimo oficiální strukturu podniku. Protože jde o takzvanou podlimitní zakázku, neproběhlo výběrové řízení. Služba je podle zjištění Českého rozhlasu předražená a zaměstnanci drah navíc míní, že vedení chce před nimi utajit výši svých příjmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Tomáš Adamec

Před časem přišel šéfovi Českých drah Petru Žaludovi a některým ministrům a šéfům politických stran otevřený nepodepsaný dopis. Pisatel - zaměstnanec drah - v něm upozorňuje na některé zvláštní kroky vedení železnice. Mezi jinými na to, že mzdy top managementu firmy zpracovává soukromá společnost z Liberecka.

Českému rozhlasu se podařilo zjistit, že státem vlastněná akciová společnost uzavřela smlouvu s firmou Kodap mzdy z Liberce. A společnost skutečně zpracovává mzdy necelé dvacítce lidí z top managementu drah. Mluvčí drah Petr Šťáhlavský vysvětluje poněkud netradiční vyvedení části mzdové agendy úspornými opatřeními:

"České dráhy uvažují o tom, že by mzdy v rámci Vize 2012 mohly outsourceovat. Jde o projekt, kdy se snižují náklady naší společnosti a zpracování mezd může být jedna oblast, kterou je možné outsourceovat. Proto jeden z těchto faktorů je, vyzkoušet si to, byly outsourceovány mzdy některých členů managementu. Jedná se v tuto chvíli o necelou dvacítku lidí v pozicích od ředitele odborů výše. Ten druhý faktor je, že u těchto manažerů v těchto pozicích a u firem této velikosti je to standardní, protože České dráhy v tomto směru přecházejí na řadu standardů, které tady nebyly obvyklé a vůbec u naší akciové společnosti nebyly obvyklé, jako jsou různé účetní evropské standardy."

Na otázku, jak se dospělo k výběru firmy, Šťáhlavský odpověděl: "Jde o podlimitní zakázku, tato firma byla vybrána touto formou a měsíční úhrada za tyto služby dosahuje 23 000 korun."

Žák: Je to bezprecedentní a neomluvitelné

Nedávno odvolaný šéf dozorčí rady drah Zdeněk Žák vyvedení části mzdové agendy tvrdě kritizuje:

"No podívejte se, na to si snad každý dokáže odpovědět sám. Pokud někdo, kdo disponuje obrovským aparátem generálního ředitelství má potřebu, aby zrovna platy deseti manažerů zpracovávala nějaká jiná firma, tak se nelze ubránit dojmu, že zase úmyslně mlží. A můžeme se jenom dohadovat, proč mlží. Ale druhá věc: My si musíme uvědomit, že toto je firma, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, takže ti lidé jsou odpovědní za nakládání peněz, které sice ne přímo, ale pořád jsou z velké části penězi daňových poplatníků. A z tohoto pohledu je to bezprecedentní a naprosto neomluvitelné."

ČEZ o outsorcingu neuvažuje

Český rozhlas se proto chtěl zeptat další společnosti pod kontrolou státu a oslovili jsme ČEZ, kdo manažerům zpracovává výplaty a jestli vedení podniku nepřemýšlelo například o outsorcingu této agendy mimo firmu. Mluvčí Milan Kříž na otázku rozhlasu zareagoval následovně.

"Mzdy top managementu jsou zpracovávány ve stejném modelu jako u jakýchkoliv jiných zaměstnanců. Normálně mzdová účtárna uvnitř ČEZu zpracovává i výplaty a veškeré odměny pro top management a dostávají výplatní pasáku tak jako všichni ostatní zaměstnanci."

Neuvažuje firma o tom, že by se tato služba outsourceovala? "Neuvažuje a ani se nikdy neuvažovalo."

Místo 23 000 jen 6 000 Kč

Český rozhlas se také snažil prozkoumat nabídky soukromých subjektů na externí zpracování mezd. Po porovnání údajů vychází na zpracování mzdy jednoho manažera na zhruba 300 korun. Při srovnání tohoto údaje s cenou 23 000 korun měsíčně, kterou České dráhy platí za zpracování mezd necelé dvacítky manažerů, vychází tato služba jako značně předražená. Protože by za obvyklých podmínek dráhy zaplatily maximálně 6 000 korun měsíčně.

A co říká mluvčí drah Petr Šťáhlavský na argumenty železničářů, že vyvedení mezd manažerů může být pokusem o utajení výše mezd před zaměstnanci? Trvá na tom, že důvody jsou ryze úspora peněz:

"Vize 2012 je projekt managementu Českých drah. Jeho cílem je buď snížit, nebo získat dodatečné příjmy do roku 2012 ve výši 4 miliardy korun, což je poměrně hodně peněz. Ten projekt má 16 oblastí, které se týkají veškeré činnosti, hlavně z pohledu cestujících je důležitá třeba kvalita vlakových souprav oblast tarifů, slev a podobné věci. Všechno toto je v té Vizi 2012 zahrnuto. Je tam ale samozřejmě i otázka správních režií a úspor v řízení podniku, managementu a podobně. Je to nejrozsáhlejší program, který já za těch 14 let, co pracuji u Českých drah, jsem vůbec zaznamenal."

Nebyly výsledky, nejsou proto bonusy

Ředitel drah Petr Žaluda v dubnu přiznal, bere měsíčně půl miliónu korun, náměstci do čtyř set tisíc. K platu by standardně náležely bonusy v až stoprocentní výši platu. Jenže podle informací drah nejsou bonusy vypláceny, protože se v loňském roce nepodařilo splnit plánované hospodářské výsledky.

Kolem nového managementu drah se v poslední době vyrojilo spousty otázek a podezření. Například proč železnice investuje do P.R. akcí a marketingu s pochybnými výsledky nesrovnatelně víc než za předchozích vedení.

Český rozhlas také minulý týden informoval, že je ředitel podezřelý z úmyslného rozdělení zakázek na podlimitní, aby nemuselo být vypisováno výběrové řízení (viz článek Podivná zakázka ČD. Hlavní podezřelý? Ředitel Žaluda). V případě vyvedení zpracovávání mezd top managementu firmy nejde sice o zásadní částku, ale o princip. Vysvětlení o úspoře, se kterým dráhy přispěchaly, totiž s ohledem na předraženost služby zásadně pokulhává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soukromá firma zpracovává výplaty top manažerům drah. Draze. Více informací má reportér Českého rozhlasu Jan Hrbáček

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme