Srbští programátoři vymysleli krabici, která děti učí uklízet po sobě hračky

Stoupnout na kostku stavebnice není nic příjemného, jenže ještě horší někdy bývá přemluvit ratolesti k tomu, aby po sobě hračky uklidily. Se zajímavým nápadem přišli tři Srbové, kteří v Brně pracují na svém projektu chytré krabice na hračky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chytrá krabice by měla děti naučit uklízet po sobě hračky - Smart Toy Box

Chytrá krabice by měla děti naučit uklízet po sobě hračky - Smart Toy Box | Foto: Smart Toy Box

Krabice na malé děti totiž mluví a motivuje je tak k úklidu. Za uklizenou hračku zatleská nebo se i zasměje.

„Srbští vynálezci přemýšleli, jak donutit děti, aby po hře uklidily stavebnici nebo plyšová zvířátka zpátky do krabice,“ říká autorka Smart Toy Box Petra Marković.

Krabice podle ní zpívá, hihňá se, přehrává vtipné zvuky a s dětmi si povídá. Je propojená přes Wi-fi s chytrým telefonem a uživatelé tak mohou vytvářet i své vlastní zvuky, nahrávat je do krabice a dokonce sdílet s přáteli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krabice se hihňá, mluví a hlavně motivuje děti k uklízení hraček. Více o tématu poví Tereza Kadrnožková.

Programátoři by prý ještě rádi doladili komunikaci mezi dvěma krabicemi v místnosti. Tehdy by se děti zároveň s uklízením třeba učili, kde je vpravo a vlevo. Vynálezci ale už z prvních zkoušek ví, že jejich krabice má u dětí úspěch.

Děti i dospělí mají nárok na větší počet preventivních prohlídek. Mají ušetřit peníze

Číst článek

„Když krabici uviděla moje neteř, tak začala brát věci z celé místnosti a dávat je dovnitř. Nebrala přitom jen hračky z podlahy, ale i cokoliv, co jí přišlo pod ruku. Tehdy jsem si říkala, že to sice nebyl náš cíl, ale že náš nápad funguje,“ popisuje Marković.

Peníze shánějí na internetu

Projekt si vyhlédla i Hana Šudáková, která vede program Starcube v Jihomoravském inovačním centru v Brně. Ten pomáhá slibným začínajícím projektům. Podle Šudákové je srbský nápad zajímavý po všech stránkách.

„Je to pro rodiny s dětmi, něco fyzického, na co si člověk může sáhnout a s čím se dá pracovat. Na druhou stranu tam je určité technologické know-how, používají poměrně složité senzory a další věci, které tomu dávají poměrně velkou hodnotu v našich očích,“ uvádí manažerka Starcube Hana Šudáková. Autoři teď zkouší peníze získat od lidí na internetu.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme