Státní vyznamenání nelze vynucovat nátlakovou kampaní, řekl Ovčáček o kauze Brady. Forejt otázky smetl

Prezident Miloš Zeman je připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění Jiřího Bradyho při vhodné příležitosti. Řekl to v úterý na své tiskové konferenci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Státní vyznamenání není podle něj možné vynucovat žádnou kampaní. Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt pak několikrát odmítl komentovat, zda telefonicky mluvil s Bradym kvůli udělení státního vyznamenání.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. Archivní snímek.

Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. Archivní snímek. | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček předstoupil před novináře v půl dvanácté tradičně v kinosále Kanceláře prezidenta republiky. Spolu s ním téměř půl hodiny odpovídal na otázky novinářů také ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

„Prezident republiky zastává názor, že státní vyznamenání není možné vynucovat jakoukoli nátlakovou kampaní,“ řekl v úvodu mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

„Aby dal najevo, že k neudělení vyznamenání panu Bradymu nemá politické motivy, je pan prezident připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti,“ dodal Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisková konference Jiřího Ovčáčka, kterou jsme mimořádně vysílali na Českém rozhlase Plus

Datum ale nechtěl mluvčí prezidenta Miloše Zemana specifikovat. Dodal jen, že hlava státu se bude celou situací ještě zabývat. Jiří Brady ale v této chvíli o jakékoli ocenění ze strany prezidenta nestojí. ČTK to řekla jeho žena Tereza.

„Při uvážení kontextu celé situace pan Brady o udělení Řádu TGM z rukou prezidenta Zemana už nestojí," poznamenala Bradyová. Na otázku, zda by svůj postoj změnil, pokud by mu byl udělen třeba Řád bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání, dodala, že „v tomto momentě jakékoli ocenění z té strany, ze které měl přijít řád T. G. Masaryka, nepřipadá v úvahu."

„Žádné gesto dobré vůle, ale cynismu,“ říká k možnému ocenění Bradyho Petr Hartman

Číst článek

Bradyho ale na čtvrtečním slavnostním shromáždění uctí Poslanecká sněmovna, dohodlo se tak vedení dolní komory. Brady obdrží medaili a pamětní list.

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Bradyho tím, že se nesetká s tibetským vůdcem dalajlamou. Když se schůzka uskutečnila, Hrad se Bradyho rozhodl neocenit. Tuto verzi Hrad odmítá s odůvodněním, že Brady na seznamu vyznamenaných nikdy nebyl.

Forejt: Ani kdybyste mi nehty trhal

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt opakovaně smetl ze stolu otázku, zda Jiřímu Bradymu volal v souvislosti s udělením státního vyznamenání. Spekulacím nekompromisně odmítl učinit přítrž s tím, že jako úředník dodržující korektní postupy nehodlá věc komentovat.

Když novináři naléhali, doplnil, že se těmto postupům nezpronevěří, i kdyby mu redaktor „nehty trhal a z kůže svlékal“.

Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

Specifikovat nechtěl ani diskutovaný seznam kandidátů na státní vyznamenání. „Doba, kdy se musely uveřejňovat seznamy osob, je snad už dávno pryč,“ řekl Forejt. Kritizoval také média, že volají po nezávislých úřednících, ale sama takové úředníky tlačí, aby zásadu nestrannosti porušili.

Ředitel hradního protokolu rovněž několikrát zopakoval, že seznam lidí je neveřejný až do pátku 28. října. Všichni vyznamenaní písemné vyjádření dostali, prohlásil.

„Kdo je vyznamenaný, disponuje v řádech týdnů od nás písemnou informací, která je potvrzením toho, že vyznamenání dostane,“ dodal Forejt.

Část politiků nepřijde na Hrad na oslavy 28. října

K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Brady ale skutečně v pátek oceněn nebude. Část politiků kvůli kauze zvažuje, že se nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Nepřijdou pravděpodobně Michaela Marksová z ČSSD, Věra Jourová za ANO ani ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Část politiků nechce na Hradě oslavovat 28. říjen. Drobný výpadek, komentuje to Ovčáček

Číst článek

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík ze Starostů a nezávislých pak organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí. Na ni by měli přijít i Herman, Jurečka, Petr Pithart z KDU-ČSL nebo pravděpodobný kandidát na prezidenta Michal Horáček.

„Jasně se ukazuje, že to bude začátek předvolební kampaně některých prezidentských kandidátů," zopakoval v úterý Ovčáček stanovisko, které prosazoval už během tohoto víkendu.

Sobotka: Je krajně nešťastné, že Bradyho neocení 28. října na Hradě. Dám mu Kramářovu medaili

Číst článek

Páteční oslavu 28. října budou bojkotovat i zákonodárci opoziční TOP 09, shodlo se na tom v úterý vedení strany. Zástupci TOP 09 namísto účasti na ceremoniálu položí květiny k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Na Hrad v den státního svátku nepůjdou také poslanci a senátoři KDU-ČSL ani poslanci ODS.

Poslanci KSČM naopak dostali od vedení své strany doporučení neúčastnit se alternativních akcí k hradní oslavě státního svátku. Poslanci a ministři hnutí ANO mají doporučení, aby se oslav na Hradě zúčastnili. Klub ČSSD pak nechá rozhodnutí na jednotlivých svých poslancích.

Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme