Státní vyznamenání pro Jiřího Ovčáčka. Přispěl k politické satiře a humoru, navrhuje čtenář

V aplikaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu přibývají jména těch, kterým by měl prezident republiky Miloš Zeman udělit státní vyznamenání. Podle jednoho z čtenářů by měl za politickou satiru a humor ocenit svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Nominaci si vedle něj vysloužil i dalajlama nebo rektor Mikuláš Bek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

"Pomohl odkopat skutečné povahy našich čelných politiků," zdůvodnil čtenář Zpravodajského webu Českého rozhlasu, proč na státní vyznamenání pro příští rok nominuje tibetského duchovního vůdce.

Nominaci získal také hradní mluvčí Jiří Ovčáček, neboť prý "významně přispěl k politické satiře a humoru". A nebyla jediná. V aplikaci jeho jméno zmínili i další čtenáři.

Obdržet řád či medaili z rukou prezidenta Miloše Zemana by měl podle jedné z nominací i lékař Jiří Froněk. "Svým úsilím stále posunuje hranice možného v oblasti transplantací orgánů, stovkám lidí dal možnost znovu naplno žít, pracovat, milovat," zní zdůvodnění v aplikaci Českého rozhlasu.

Svěrák, Mišík nebo Vyskočil. Koho posluchači Českého rozhlasu nominovali na státní vyznamenání?

Číst článek

Čtenáři zpravodajského webu dále nominovali například ekologa Bedřicha Moldana, akademického malíře Vladimíra Kopeckého či rektora brněnské univerzity Mikuláše Beka.

Zatím po dvou nominacích obdržel mediální analytik Jan Jirák, přeživší holokaustu Jiří Brady, herec Zdeněk Svěrák, sochař Pavel Drda a herec a pedagog Ivan Vyskočil. Přehled všech dosud nominovaných najdete ZDE.

Jak podat vlastní návrh

Udělování státních vyznamenání vyvolává každý rok vzrušenou debatu. Zpravodajský web Českého rozhlasu proto spustil aplikaci, ve které mohou občané navrhnout vlastní kandidáty na ocenění prezidentem republiky.

Prezident Miloš Zeman udělil 28. října 2016 státní vyznamenání. Na snímku jsou ocenění a jejich blízcí. | Foto: Pražský hrad

Do formuláře na adrese www.rozhlas.cz/nominace stačí vepsat jméno potenciálního laureáta a důvod, proč by si měl vyznamenání odnést právě on. Pokud už danou osobnost někdo navrhl, můžete se buď k jeho vysvětlení přidat, nebo napsat vlastní zdůvodnění. Zároveň není možné nominovat člověka, který už státní vyznamenání obdržel.

Návrh poté odejde do redakčního systému, kde projde schválením editorů. Ti například vyřazují neexistující či smyšlené osoby či osoby, které se provinily proti lidskosti či porušily zákony nebo dobré mravy. Pravidla najdete ZDE.

Hana Mazancová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme