Strážník dostal za zastřelení mladíka v Přerově dva roky. Podle soudu reagoval zcela neadekvátně

Na dva roky do vězení zřejmě půjde bývalý strážník městské policie v Přerově Robert Fryč. Senát Okresního soudu v Přerově ho tak potrestal za to, že loni v lednu před jedním z přerovských barů ve službě zastřelil 23letého muže. I když žalobkyně pro něj požadovala přísnější kvalifikaci a tvrdila, že se dopustil vraždy, soud ho potrestal za usmrcení z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo před barem v Přerově, kde zemřel třiadvacetiletý mladík

Místo před barem v Přerově, kde zemřel třiadvacetiletý mladík | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„Abychom řekli, že to byla vražda, nebyly důkazy. A v očích soudu prostě převážil ten názor, že jeho jednání bylo natolik nebezpečné a skoro nepochopitelné, že jiná varianta, než ten nepodmíněný trest nemohla být udělena,“ odůvodnil výši trestu soudce Martin Lýsek.

Podle soudu Fryč při řešení incidentu před barem reagoval zcela neadekvátně. Během zákroku vytáhl z pouzdra služební zbraň a odjistil ji. Ústí hlavně přitom v osudné chvíli přiložil ke kapuci poškozeného. Mladíka střelil do hlavy, ten zemřel na místě. Žalobkyně tvrdí, že Fryč střílel ve chvíli, kdy na poškozeném již klečel jeho kolega, podle soudu se však průběh děje nepodařilo zcela prokázat.

Bývalému strážníkovi hrozilo až šestileté vězení. Obžalovaný se u soudu hájil, že střílel na psa, který na něj před barem útočil. Kulka se podle jeho tvrzení odrazila a zasáhla mladého muže do hlavy. Byl na místě mrtvý.

Robert Fryč svého činu lituje, pozůstalým se omluvil. Jeho obhájce u soudu řekl, že nešlo o úmysl a že strážník musel incident řešit v nepřehledné situaci.

ČTK, Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme