Studenti se zapojují do soutěže v kybernetické bezpečnosti. Test mohou vyplnit do 9. prosince

Čeští středoškoláci v těchto dnech soutěží ve znalostech, které se týkají kybernetické bezpečnosti. Do testování se zatím přihlásilo asi 400 žáků a další mají šanci test elektronicky vyplnit do 9. prosince. Podle organizátorů má tříkolová celorepubliková soutěž pomoct nejen mladým lidem. Pořadatelé doufají, že o tématech budou mluvit i se svými rodiči nebo prarodiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Sestra studenta Jaroslava si stáhla do mobilního telefonu hru. Pak jí začaly naskakovat účty za telefon. Spolu s aplikací se jí totiž dostal do mobilu počítačový vir

„My jsme si toho všimli až potom, co měla obrovské množství odeslaných dat za měsíc. To nám chodily účty od operátora," popisuje Jaroslav.

O podobných situacích moc dobře ví Jaroslav Burčík z ČVUT, který spolu s Národním bezpečnostním úřadem vymýšlel otázky pro běžící „Středoškolskou soutěž v kybernetické bezpečnosti." Řada Čechů si podle něj také například nemění hesla, která dostanou k nejrůznější elektronice od výrobce.

„Můžou to být i různá bezdrátová zařízená typu chůvičky. Uživatel by měl po prvotním nastavení tyto hesla změnit a pak je až připojit k internetu," říká.

Aplikace chce bojovat proti ‚smrtícím’ selfies. Rozezná nebezpečné lokality

Číst článek

Úspěch v české soutěži středoškoláků bude vstupenkou do Evropské kybernetické soutěže, která se koná koncem příštího roku.

„Chtěli jsme vyvolat vlnu zájmu o problematiku ve smyslu: Stačí mi ten antivirus, nebo je to už dneska málo? Nebo když přijdu do kavárny, asi bych se tam neměl pouštět do citlivých věcí typu připojování se do firemní sítě bez odpovídajícího zabezpečení, nebo připojování se k elektronickému bankovnictví,“ dodává Burčík.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme