Svátek milovníků moderní architektury. Po letech se otvírá Winternitzova vila na Smíchově

Obdivovatelé světoznámého architekta Adolfa Loose si mohou až do příštího čtvrtku prohlédnout Winternitzovu vilu na pražském Smíchově. Dům je v soukromém vlastnictví a běžně není přístupný. Loos vilu postavil ve 30. letech, původní majitelé v ní bydleli jenom devět let. Více než půl století pak sloužila jako mateřská škola. Teprve před několika lety se dočkala rekonstrukce a teď je poprvé od roku 2012 otevřená veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zájemcům o moderní architekturu se otevře Winternitzova vila na Smíchově

Zájemcům o moderní architekturu se otevře Winternitzova vila na Smíchově | Foto: Ondřej Bambas | Zdroj: Český rozhlas

„Tady se nalézáte u vstupních dveří. Vchod je poměrně malý, což byl takový princip Loosových staveb, že z malých prostor se vejde do velkých obývacích částí. Vila se rozděluje dvěma schodišti, jednou se vede do obývací části a druhé do takového technického zázemí,“ zahajuje prohlídku vily pravnuk Josefa Winternitze David Cysař.

Právník Josef Winternitz si nechal rodinnou vilu postavit na začátku 30. let u architektů Karla Lhoty a Adolfa Loose. Vedle originální Loosovy koncepce interiéru zaujme například nábytek z modřínového dřeva nebo sada dveří.

Zájemcům o moderní architekturu se otevře Winternitzova vila na Smíchově | Foto: Ondřej Bambas

„Na podestě je pět symetrických dveří, které jsou vlastně všechny stejné, ale každé mají úplně jiný účel. První vedou do kuchyně, druhé jsou falešné, třetí vedou do celé zbylé části vily. Čtvrté dveře jsou pak opět falešné a páté vedou do pradědečkovy pracovny,“ přidává Winternitzův pravnuk.

Do pracovny se návštěvníci z provozních důvodů nepodívají. Ostatní prostory včetně prádelny s původním kotlem na prádlo nebo terasy přístupné z horních pokojů už ale přístupné budou.

„Tady se právě přesně ukazují Loosovy principy, kdy on rámoval pohledy do krajiny. Tady je to přesný západ, tady přesný východ. Tady býval pohled na Vyšehrad, to je ale všechno pryč, protože se postavily jiné baráky. Než je tu postavili, tak byl odsud výhled na Národní divadlo a Týnský chrám, dodává Cysař.

Zájemcům o moderní architekturu se otevře Winternitzova vila na Smíchově | Foto: Ondřej Bambas

Vila se doteď využívala jako prostor na pronájem. „Vždycky, když odejdou nájemníci, tak děláme výstavy. Tentokrát je to už potřetí. Umožňujeme lidem, aby se sem podívali, a zároveň si tu vilu používáme pro vlastní účely. Výstavy miluju a sám fotím,“ říká Cysař.

Ve Winternitzově vile vystavuje přes dvacet umělců. Veřejnosti je volně přístupná každé odpoledne až do příštího čtvrtka.

Zájemcům o moderní architekturu se otevře Winternitzova vila na Smíchově | Foto: Ondřej Bambas

Zájemcům o moderní architekturu se otevře Winternitzova vila na Smíchově | Foto: Ondřej Bambas

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme