Svaz bojovníků za svobodu dostal v minulých dvou letech přes 20 milionů z veřejných peněz

Jen v letech 2014 a 2015 dostal Český svaz bojovníků za svobodu z veřejných zdrojů dotace ve výši 20 717 687 korun. Nejvíce peněz obdržel od ministerstva financí a ministerstva obrany. Kvůli poměrům ve svazu, které v posledních dnech vycházejí najevo, ale ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připustil, že finanční podporu svazu ukončí. Přitom za posledních 10 let dostal od rezortu obrany přes 5 milionů korun. A mohl dostat i více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český svaz bojovníků za svobodu opouští další osobnosti

Český svaz bojovníků za svobodu opouští další osobnosti | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

V loňském roce dostal svaz na dotacích z veřejných rozpočtů 9 284 164 korun. Největší podíl z částky tvořil příspěvek od ministerstva financí ve výši 8 milionů. 200 tisíc poskytlo svazu ministerstvo obrany. Jihomoravský kraj svazu přispěl 300 tisíci.

Na kompletní přehled dotací za rok 2015 a 2014 se podívejte v přiloženém dokumentu

Dotace pro ČSBS 2014 a 2015 by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Prvním, kdo připustil možnost stopnutí finanční podpory svazu, je ministr obrany. Český svaz bojovníků za svobodu dostal od jeho rezortu dotace v letech 2006, 2014 a 2015. V roce 2006 mu přidělilo ministerstvo 500 tisíc korun na „Podporu rozvoje vojenských tradic a kulturních aktivit“. V roce 2015 na stejné účely dostal 200 tisíc korun.

Nejvíce peněz obdržel svaz v roce 2014. Tehdy dostal 100 tisíc na „Rozvoj vojenských tradic“, 1 442 720 korun na „Podporu rozvoje občanských sdružení“ a 3 miliony korun na „Péči o veterány 2. světové války“.

Poměry ve Svazu bojovníků za svobodu naštvaly ministerstvo. Stopneme finanční podporu, řekl Stropnický

Číst článek

Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany připustila, že svaz mohl dostat mnohem více dotací. V některých letech ale „předložený projekt nesplnil podmínky pro získání dotace“.

„Na rok 2016 svaz dotaci neobdržel z toho důvodu, že nepředložil vyúčtování dotace za rok 2015 v požadovaném termínu,“ napsala Zechmeisterová Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Stropnický podmínky ve svazu prověří

Stropnický ve středu uvedl, že je možné, že slíbené dotace na rok 2017 ve výši 200 tisíc korun, ČSBS nedostane. Ministrovi se nelíbí, že ze svazu odchází „lidé s lidickou minulostí nebo jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů“. Stropnický řekl, že se na současné poměry v Českém svazu bojovníků za svobodu osobně podívá.

Svaz čelí kritice kvůli nedemokratickým praktikám a odchází z něj řada osobností. V polovině října vyloučil lidi, kteří si jeho vedení dovolili kritizovat v médiích. Následovala vlna odchodů významných osobností, vystoupila například Eva Lišková, která přežila Osvětim, vnučka ženy z Lidic Klára Kalibová, Jarmila Doležalová, která přežila vyvraždění Ležáků, nebo válečný veterán a bojovník od Tobrúku Vranský.

Ve čtvrtek svaz opustil také historik a plukovník generálního štábu Eduard Stehlík.

Petra Holinková, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme