Trest za pořad s Bradym Primě nehrozil, vysvětlení televize je čistý alibismus, říká šéf rady

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se ohradila proti tvrzení TV Prima, že neodvysílala Show Jana Krause s pamětníkem holokaustu Jiřím Bradym kvůli riziku sankcí od RRTV. Prima z minulosti ví, že jí nic nehrozí, uvedla. Nutnost dodržet objektivitu a vyváženost je podle předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivana Krejčího čistý alibismus. Na zábavní pořady, kterým je i Krausova talk show, se totiž tato kritéria nevztahují, řekl serveru Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení pořadu Laboratoř na 30. června 2015 - herec Jan Kraus

Natáčení pořadu Laboratoř na 30. června 2015 - herec Jan Kraus | Foto: Marián Vojtek

„Myslím si, že je to čistý alibismus ze strany Primy. Pořad jsem sice neviděl, ale jsem v radě sedm let a za tu dobu jsme nikdy nepostihovali žádné talk show. Na zábavní pořady se nevztahuje kritérium objektivity a vyváženosti. To se vztahuje na zpravodajství a publicistiku,“ řekl serveru Krejčí.

Brady s Hermanem vystoupili v Show Jana Krause. TV Prima díl neodvysílala, nasadila reprízu

Číst článek

Podle něj je tiskové prohlášení Primy nehorázné. „I kdyby měla Prima strach z toho, že bude zásadně postihovaná, dostala by nanejvýš upozornění. A z hlediska občanské statečnosti je, myslím, důležitější to odvysílat než se bát postihu,“ dodal.

Prima talk show začínající happeningem známých osobností proti prezidentu Miloši Zemanovi v avizovaném vysílacím čase ve středu neodvysílala a odůvodnila to tím, že jej kvůli pozdnímu dodání nestihla upravit, aby plnil kritéria vyváženosti a objektivity. Upravený jej chce odvysílat dnes večer. Kraus případné odvysílání upravené verze označil za porušení smlouvy.

Podle odborníka na mediální právo Aleše Rozehnala nebyla obava televize Prima kvůli nedodržení zásad objektivity a vyváženosti oprávněná.

Speciál Martina Veselovského o kultuře a církevních restitucích, Ivan Krejčí | Foto: Filip Jandourek

„Podle standardní judikatury nejvyššího správního soudu se tato ustanovení vztahují pouze na zpravodajské a politicko-publicistické pořady. Je přímo řečeno, že některé pořady se tomuto nařízení vymykají,“ řekl Rozehnal. Mezi ně patří zábavný, sportovní, reality show a další. „A mezi ně Show Jana Krause určitě patří.“

Show Jana Krause byla v roce 2013 posuzována na základě diváckých stížností z hlediska pravidel pro objektivní a vyvážené informování, když v průběhu prezidentských voleb hosté vyjádřili přímou podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnoticími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu.

Krausův pořad s Bradym a Hermanem odvysílá Prima ve čtvrtek. Část vystřihne, aby dodržela zákon

Číst článek

Vlastníky mateřské společnosti FTV Prima Holding jsou rovným dílem GES Media Europe českého podnikatele Ivana Zacha a švédská MTG Broadcasting. Britský týdeník The Economist napsal v polovině září, že Zach je člověk blízký prezidentovi Miloši Zemanovi. Skupina provozuje televizní kanály Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max a Prima Comedy Central.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme