Trestat urážku hlavy státu patří do historie. Politici musí něco vydržet, říká Baxa

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se domnívá, že návrh poslanců na trestání hanobení prezidenta republiky by měl patřit do historie trestního práva. Pak by totiž podle něj mohli mít nárok na ochranu i předsedové vlády, Poslanecké sněmovny, Ústavního soudu a další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Co na návrh poslanců říkáte?

Myslím si, že tohle by mělo patřit do historie trestního práva a novou úpravu trestního zákoníku bychom neměli zavádět.

Skupina poslanců navrhuje až rok vězení za hanobení prezidenta. Chce předejít urážkám a excesům

Číst článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip si myslí, že je konkrétním ustanovením v trestním zákoně nutné zaplnit mezeru, která v právu nyní existuje. Myslíte, že je v zákoníku mezera?

Nemyslím si, že trestní zákoník je neúplný. To je ostatně jeden z principů rekodifikace nového trestního práva, že se vlastně rozejde s minulým trestním právem, které bylo přijato právě v dobách hlubokého socialismu.

Nazrála doba, společnost je třeba umravnit, hájí Huml trest za hanobení prezidenta

Číst článek

Filip říká, že vzhledem k tomu, že jsou chráněni nejen soudci, ale i úředníci i před slovními útoky, jeví se zrušení ochrany úřadu a osoby prezidenta jako mezera v právu.

Myslím, že to se nedá nic dělat, osoby v politice prostě musí unést určitou vyšší míru kritiky bez toho, že by jakýkoliv projev vůči jejich skutku byl spojen s nějakým nebezpečím trestního postihu. Svoboda projevu definuje svobodnou společnost. To se pak můžeme ptát, jestli stejnou ochranu nemá mít předseda vlády, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Ústavního soudu a pak příště hejtmani, starostové. To by opravdu mělo patřit do historie trestního práva.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme