Trestní oznámení kvůli reorganizaci policie míří na Vaculíka z GIBS a olomouckého žalobce Šeredu

Trestní oznámení sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie míří na olomouckého žalobce Petra Šeredu a také vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů Milana Vaculíka. Radiožurnálu to potvrdily tři důvěryhodné zdroje. Předseda komise Pavel Blažek z ODS to odmítl potvrdit. Oznámil jen, že obě trestní oznámení už podepsal. Během odpoledne budou podle něj podána. Sněmovna by se měla s obsahem zprávy komise seznámit ve čtvrtek a poté po poradě klubů hlasovat o usneseních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Blažek, politik, sněmovní vyšetřovací komise

Pavel Blažek, politik, sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

Šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan i generální inspekce prý nemohou informaci o podání trestního oznámení komentovat, protože o tom zatím vědí pouze z médií.

Trestní oznámení by se měla týkat kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které generální inspekce s olomouckými žalobci vyšetřovali. Bývalý detektiv Jiří Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního" úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposílal varovnou SMS o chystaném zásahu policie.

Podle České televize Šereda umožnil Komárkovi, aby se dostal k informacím z vyšetřování, které proti Tuhému vedla generální inspekce. Druhé trestní oznámení míří na Milana Vaculíka z generální inspekce, který s týmem prověřoval policejního prezidenta. Podle poslanců od něj unikly do médií některé informace, uvedla Česká televize.

Petr Šereda ale jakékoliv svoje pochybení kvůli předání informací Komárkovi odmítá. „Nejedná se o nic nového, co by komise odhalila. Okolnosti, jak bylo nakládáno s předmětným usnesením, jsou už prověřovány samotnou generální inspekcí. Já jsem k tomu už podával i vysvětlení, a to jak generální inspekci, tak vyšetřovací komisi. Myslím, že jsem oběma své počínání vysvětlil. Sám nespatřuji žádné pochybení v tom, co by mi mělo být vytýkáno,“ řekl Šereda pro Radiožurnál.

Tento případ komise podrobně řešila na jednom z jednání, když vyslýchala inspektora generální inspekce, který kauzu řešil, a dozorující státní zástupkyni. Zatímco žalobci jsou přesvědčeni, že informace unikaly, Blažek po jednání uvedl, že to nemohou dokázat. Uvedl také, že pokud bylo záměrem vypuštění informace to, že se zabrání reformě policie, tak to je chyba.

K případu se nedávno vyjádřilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které v kauze udělalo dohledovou prověrku. Konstatovalo, že trestní řízení bylo zahájeno a vedeno důvodně. Dozorová žalobkyně i generální inspekce však dle Nejvyššího státního zastupitelství pochybily při popisu skutku týkajícího se směru komunikace mobilních telefonů.

Komise začala s vyšetřováním 11. července

Reorganizace policejních útvarů vyvolala loni roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem Policejního prezidia, policistů a žalobců.

Vyšetřovací komise začala pracovat 11. července. První výslechy svědků následovaly v srpnu a některé se protáhly dlouho do noci. Před dvěma týdny komise jednomyslně schválila text závěrečné zprávy. Kromě dvou trestních oznámení její členové navrhnou sněmovně také dvě novely právních předpisů z oblasti trestního práva a usnesení o činnosti olomouckých vrchních žalobců.

Trestní oznámení musela být podepsána nejpozději v úterý, kdy končí mandát komise. V úterý by měly být také uzavřené a připravené materiály, které poputují k vedení sněmovny. Závěrečná zpráva i usnesení, o kterých následně budou poslanci hlasovat, pak zazní poprvé na plenárním jednání.

ČTK, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme