Třetina kontrolovaných skiareálů porušila zákon. Odebírala více vody, než jim povolil úřad

Třetina kontrolovaných skiareálů porušila při umělém zasněžování zákon, oznámila České inspekce životního prostředí. Kvůli tomu rozdala pokuty dohromady za téměř 450 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžování na Špičáku

Zasněžování na Špičáku | Foto: Svengali Communications

Během posledních dvou sezon střediska odebírala více povrchové nebo podzemní vody, než jim dovolil vodoprávní úřad.

„24 provozovatelů skiareálů porušilo vodní zákon. Nejvyšší pravomocná pokuta byla uložena společnosti Bobolift, a to více než 155 tisíc korun. Firma, která provozovala skiareál Velká Úpa Portášky, odebírala až o 30 procent více z řeky Úpy, než měla povoleno,“ řekla mluvčí Radka Burketová.

Inspekce celkem prověřila 83 areálů, chyby našla u 24 z nich. V patnácti případech zahájila správní řízení, právní moci nabylo deset pokut.

Úřad kontroluje dodržování vodního zákona dlouhodobě, a to nejen v zimě. V létě zjišťoval odběry vod z českých řek malými vodními elektrárnami. Loni jich zákon porušila skoro pětina.

Kamila Štichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme