Třicet studentů se pyšní titulem Mladý řemeslník 2016. Ocenění má povzbudit zájem o řemesla

Třicet žáků a učňů získalo v úterý v sídle Senátu titul Mladý řemeslník roku 2016. Cílem soutěže, do které studenty přihlásilo jedenáct soukromých odborných středních škol, je povzbudit zájem mladých lidí o řemesla. Žáci musí kromě dobrých školních výsledků projevit i zájem a zápal pro svůj obor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učni - truhláři

Učni - truhláři | Foto: Pavel Pavlas

Porota vybrala z padesáti nominovaných třicet nejlepších studentů od technických až po umělecké směry.

Patří mezi ně i nástrojařka Eva Rousková ze střední školy v Dobrušce. „Člověk vidí svoji práci, co dělá a vidí výsledek, jak to dopadne,“ popsala, co se jí na jejím oboru líbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ocenění Mladý řemeslník 2016 dostalo třicet studentů odborných škol. Co je na jejich oboru baví, se ptala Jitka Hanžlová

„Když to člověka baví, tak to není těžké,“ řekl její spolužák Stanislav Drašnar. „Musí na to mít nějaké vlohy - šikovnost je tam taky zajisté zapotřebí, aby to k něčemu vypadalo. Mě to baví, protože jsem k tomu byl veden odmala od táty,“ dodal.

Dalším vybraným je Dominik Koďousek z Liberce, který vystudoval obor řezbář a truhlář. „Bavila mě celkově práce se dřevem a vytvářet z něho různé ornamenty – kytky, obličeje. Už dříve, než jsem šel do školy, jsem si vyráběl blbůstky ze dřeva, takže to mě lákalo,“ sdělil.

Soutěže se zúčastnil i Vladyslav Ryjanský. Studuje na střední gastronomické škole v Bráníku a bude cukrář. „Tento obor se pořád nějak rozvíjí, pořád jsou nové trendy, něco nového se objevuje. To je ta moje touha – pořád získávat nové informace,“ vysvětlil.

Že chce být cukrářem, si uvědomil brzo. „Asi nějak ve 12 letech jsem chtěl ochutnat nejrůznější sladkosti, tak mi nic jiného nezbylo, než je sám začít dělat,“ popsal.

Mezi oceněnými učni byli třeba také karosáři, automechanici, parketář, kosmetičky nebo návrhářky oděvů. Všichni s nadšením a šikovností pro svoji práci.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme