Trump ví, kde leží Česko, komentoval Sobotka americké volby, Telička a Gazdík se bojí izolacionismu

Vítězství Donalda Trumpa komentovali také čeští politici. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) miliardáři pogratuloval. Europoslanec Pavel Telička (ANO) se domnívá, že Trump nebude „pro Evropu optimálním partnerem“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka na summitu zemí střední a východní Evropy s Čínou

Premiér Bohuslav Sobotka na summitu zemí střední a východní Evropy s Čínou | Foto: Vláda České republiky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) napsal na svém twitteru, že bychom měli respektovat změnu, kterou si občané USA demokraticky zvolili. „Berme to pragmaticky. Trump, na rozdíl od některých předchůdců, alespoň ví, kde leží ČR,“ napsal. S tím souhlasí také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

„Přináší nové pohledy a začíná nová etapa našich vztahů. Věřím, že bude pokračovat naše partnerství a spojenectví,“ napsal z jihokorejského Soulu ministr zahraničí.

ONLINE: Rozhodnuto. Donald Trump se stane americkým prezidentem

Číst článek

Mezi gratulanty se přidal také ministr financí Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Blahopřeji novému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi a americkému lidu. Je to vítězství svobody, demokracie a zdravého rozumu,“ napsal na Twitter.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek se domnívá, že Evropa se bude nyní muset v NATO více angažovat. „Evropské státy neplní ta dvě procenta z rozpočtu pro NATO. Myslím si, že v tomto směru to může být nový impulz pro to, abychom v Evropě začali brát některé věci daleko víc vážně,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Politici se obávají izolacionismu USA

Podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) je pro Evropu důležité, aby pokračovala ve spolupráci s USA. „Pro Evropu je teď klíčové, abychom měli dále Spojené státy jako strategického partnera, který bude spolehlivý a předvídatelný a který s námi bude dále fungovat ve strategických partnerstvích zejména v oblasti obchodu, byznysové spolupráce a obrany,“ řekla.

Prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček v příspěvku reagujícím na Trumpovo vítězství naznačil, že prezident Miloš Zeman bude kandidovat v roce 2018 na prezidenta. „Normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity. Dokažme i my v roce 2018, že umíme porazit souručenství médií a tzv. elit,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Ne všichni jsou ale rádi, že vyhrál newyorský miliardář. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík se domnívá, že to není dobrá zpráva pro Evropu ani pro svět. Obává se izolacionalismu USA.

Pavel Telička napsal na svém twitterovém účtu, že ze „zvolení Trumpa není odvařený, ale kampaň je něco jiného než realita.“ „Uvidíme, jestli je schopný odpovědné a konzistentní politiky,“ napsal.

Kalousek se obává, že Trump dodrží své předvolební sliby

Trumpova politika se bude odvíjet od poradců, které si s sebou do Bílého domu přivede, myslí si europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „Tím, jak jsme Donalda Trumpa, nebo jak média se snažila Donalda Trumpa podceňovat, tak vlastně vůbec neznáme složení lidí kolem něho. To, že se dneska ukazuje, že bude mít ve svých rukou a na své straně Sněmovnu reprezentantů a Senát, mu bude dávat ještě větší moc k tomu vládnout a dělat si, co si myslí, že bude správné,“ dodala.

Vítězství miliardáře nebylo překvapením pro předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. „Když jsem hovořil s představitelem komunistické strany Spojených států amerických před deseti dny, tak mi říkal, že Hillary Clintonová zradila určitou část demokratického programu. A to je podpora mírových aktivistů. A ti, kteří podporovali mír ve světě, kteří se starali o to, aby nebyl vyvolán další válečný konflikt, ti se odvrátili od Hillary Clintonové,“ řekl. Dodal ale, že je otázkou, jak naplní své předvolební sliby.

A právě předvolebních slibů se bojí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Mám na mysli zejména výroky týkající se závazků kolektivní bezpečnosti a izolacionistické obchodní politiky. Taky doufám, že se nezmění dlouholetá konzistentní politika Spojených států vůči Rusku. Kdyby se tohle všechno stalo, pokládal bych to za poměrně velký problém pro svobodný svět.“

Nová vláda v USA podle předsedy ODS Petra Fialy bude klást nové nároky na českou diplomacii a vládu. „Mezinárodní prostředí se bude měnit v každém případě. Tady je velmi důležité, abychom věděli, co jsou priority naší zahraniční politiky, co chceme prosazovat, a abychom našli shodu napříč politickým spektrem. Protože jedině tak v té nové mezinárodní situaci obstojíme,“ řekl.

Nenávist a populismus se staly účinným volebním programem, tvrdí Prouza

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) přirovnala americké volby k pádu berlínské zdi. „Před 27 lety roku 1989 po pádu berlínské zdi vznikla nova éra Evropy. V tento samý den v roce 2016 začíná nová éra světa,“ napsala. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vyjádřil podporu americkému lidu. „Když Columbus objevil Ameriku, měla Praha už přes 140 let svou univerzitu. Prostě Evropa už toho zvládla. Tak don't worry, Ameriko, jsme s Tebou,“ napsal.

„USA přežila všechny prezidenty, přežije i Trumpa,“ napsal na Twitter první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Evropa podle něj musí začít sama u sebe a začít plnit závazky vůči NATO.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) chtěli američtí voliči změnu. „Jen každá změna nemusí být k lepšímu.“

Pozitivně nevidí vítězství Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) a bývalý diplomat Michael Žantovský. Podle Prouzy se „nenávist a populismus staly účinným volebním programem i za oceánem“. Podle Žantovského „svět, jak ho známe, skončil“.

ČTK, ČRo, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme