Účast na Staroměstském náměstí? Až dvacet tisíc, odhadují lidé na sociálních sítích

Stovky, tisíce, nebo dokonce desítky tisíc? Sociální sítě žijí debatou o tom, kolik lidí oslavovalo státní svátek 28. října na Staroměstském náměstí v Praze. Podle policie to bylo čtyři až pět tisíc návštěvníků. Amatérské výpočty však spekulují o účasti až dvaceti tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Staroměstské náměstí, kde se uskutečnila alternativní oslava 28. října

Pohled na Staroměstské náměstí, kde se uskutečnila alternativní oslava 28. října | Foto: Filip Jandourek

Pražská policie na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu uvedla, že se na Staroměstském náměstí nacházelo zhruba pět tisíc účastníků.

„Velmi hrubý a nekvalifikovaný odhad je z naší strany čtyři až pět tisíc osob,“ uvedl mluvčí Tomáš Hulan.

Dvacet tisíc lidí

Na alternativní oslavy 28. října dorazily tisíce lidí. Měl jsem štěstí, že jsem nedostal medaili, řekl Brady

Číst článek

Přitom čísla, která se objevují na sociálních sítích od přímých účastníků akce, jsou mnohem odvážnější. Podle některých lze účast počítat i na dvě desítky tisíc. Například Michael Šebek na Facebooku porovnává obsazení náměstí s fotografií z vítání hokejistů z Nagana v roce 1998.

„Podle fotky bych řekl, že tam byla nejméně polovina lidí ve srovnání s Naganem. Já bych řekl 10 až 20 tisíc v pátek a 20 až 40 tisíc po Naganu,“ píše.

Akce s názvem Oslavy státního svátku v podhradí vznikla jako bojkot oficiálního ceremoniálu na Pražském hradě. Vznikla kvůli sporům o vyznamenání pro přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho. Ten si nakonec na Staroměstském náměstí převzal ocenění od Palackého univerzity v Olomouci.

Nejvíce lidí se shoduje na tom, že na Staroměstském náměstí bylo přibližně pět tisíc lidí. Událostí provázel hudebník Michal Horáček, a proto ji Hrad označil za start jeho prezidentské kampaně.

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme