Úplný zákaz kouření v restauracích nejspíš posvětí Senát. Prošel výborem pro veřejnou správu

Protikuřácký zákon by mohl Senát schválit beze změn, senátním výborem pro veřejnou správu prošel o jeden hlas. Nezařazený senátor Ivo Valenta neuspěl s návrhem, aby zákon umožnil vznik kuřáren. Úplný zákaz kouření obhajoval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), podle kterého je prioritou ochránit zdraví dětí a mladistvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Vládní návrh zákona podpořila i nezávislá senátorka Jitka Seitlová zvolená za KDU-ČSL a Stranu zelených. „Řada i malých hospod na vesnicích již dneska kouření zakazuje, nekouří se tam a nebylo zjištěno, že by to omezilo, že by tam lidé nebyli, že by to nějakým způsobem zhoršilo situaci malých hospod,“ řekla Seitlová.

Pokud zákon vstoupí v platnost v nepozměněné podobě, restauratér by nesměl nalít alkohol člověku, který by mohl způsobit úraz nebo škodu, což kritizuje třeba předseda klubu senátorů ODS Miloš Vystrčil.

„Hospodský dost dobře nemůže poznat, jestli člověk, který u něj v hospodě sedí, je už dostatečně podnapilý, nebo není. Nemůže poznat, jestli člověk, když mu nalije, by potom pod vlivem alkoholu nemohl dělat věci, které se normálně dělat nesmějí. Například nemusí vědět, že má venku auto, kterým odjede,“ domnívá se Vystrčil (ODS).

Senátor Ivo Valenta (Strana soukromníků) ve výboru neuspěl s návrhem, aby mohly hospody zřizovat stavebně oddělené prostory ke kouření, kam by obsluha nechodila.

„My jsme tam určili velikost, aby si někdo třeba neudělal kuřárnu z celé hospody. Specifikovali jsme to na 25 procent plochy provozovny. Aby tam možnost pro kuřáky byla, tak jak je to ve světě,“ popsal svůj neúspěšný návrh Valenta.

Horní komora parlamentu rozhodne o návrhu zákona ještě v lednu. Zákaz kouření v restauracích má platit od 31. května. Proti je Asociace hotelů a restaurací, která žádá Senát, aby protikuřácký zákon vrátil. Zákaz se má týkat kromě restaurací a barů například i nekrytých zastávek a nástupišť MHD.

Lenka Jansová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme