Úprava zákona o léčivech ušetří 1,5 miliardy korun, tvrdí ministerstvo zdravotnictví

Nižší cenu léku na rakovinu nebo roztroušenou sklerózu chce zabezpečit úřad Svatopluka Němečka. Podle farmaceutických firem ale připravovaná novela zákona zpomalí vstup nových přípravků na trh a zhorší jejich dostupnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto)

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain | Zdroj: Pixabay

Úsporu asi 1,5 miliardy korun během tří let, levnější léky a omezení jejich reexportu si od novely zákona o léčivech slibuje ministerstvo zdravotnictví. Zákon příští týden ve třetím čtení projedná Poslanecká sněmovna.

Novela má snížit cenu léků na rakovinu nebo roztroušenou sklerózu. Jde často o nákladnou léčbu a v České republice přibývá pacientů, kteří ji potřebují. „Pro nové pacienty s těmito závažnými onemocněními nebude problém se dostat k té nejmodernější léčbě,“ tvrdí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Úprava zákona také omezuje takzvaný reexport léků. Nemělo by se tak stávat, že v Česku budou chybět některé typy důležitých léků. Novelu ale kritizují farmaceutické firmy. Může podle nich naopak dostupnost některých léků na českém trhu snížit. Podle výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem Martina Mátla se kvůli snižování cen zároveň zpomalí vstup nových přípravků na trh.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme