Úřady bobtnají. Za poslední čtyři roky přibylo v Česku 23 tisíc státních zaměstnanců

Kvůli nárůstům v posledních letech má dnes Česko 437 tisíc státních zaměstnanců. Spolu s dalšími naplánovanými na příští rok vyplatí stát zaměstnancům na mzdách 162 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byrokracie

Byrokracie | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Počet státních zaměstnanců se od roku 2012 zvýšil zhruba o 23 000 na letošních 437 000. V příštím roce by se měl jejich počet zvýšit o dalších 7600. Náklady na jejich odměňování od roku 2012 stouply o 16,6 miliardy na letošních 149 miliard korun. Příští rok by přitom měly výdaje státního rozpočtu na platy dále stoupnout na 162 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí.

Z celkového počtu téměř 445 000 státních zaměstnanců plánovaných na příští rok bude 28 000 zaměstnanců orgánů ústřední správy, tedy ministerstev a centrálních úřadů, jako je Nejvyšší kontrolní úřad, Správa státních hmotných rezerv nebo Energetický regulační úřad.

Od září se zvýší platy ve školství. Od listopadu dostanou přidáno i další státní zaměstnanci

Číst článek

Dalších zhruba 54 000 zaměstnanců bude v organizačních složkách státu, jako je Generální finanční ředitelství, Česká obchodní inspekce nebo úřady práce. Celkem 86 000 lidí bude v bezpečnostních složkách, tedy policistů, vojáků, celníků nebo příslušníků vězeňské služby. Dále bude ze státních peněz placeno příští rok přes 239 000 zaměstnanců příspěvkových organizací, přičemž valnou většinu tvoří učitelé.

Návrh rozpočtu počítá s tím, že počet učitelů by se měl příští rok zvýšit o zhruba 3000. Dále by mělo přibýt zhruba 2000 vojáků a 750 lidí na úřadech spadajících pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Necelých 600 lidí pak podle dřívějšího vyjádření chce přijmout finanční a celní správa. Důvodem je rozšíření kompetencí celníků a nová opatřením proti daňovým únikům. Celkově by mělo na nábor nových lidí jít ze státního rozpočtu zhruba 350 milionů korun. Finanční správa nyní zaměstnává přes 15 000 lidí, celníků je zhruba 4000.

Průměrný plat státního zaměstnance by měl příští rok stoupnout na téměř 29 000 korun z letošních 27 000 korun. Platy učitelů již od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22 000 vojáků. Nárůst počtu státních zaměstnanců a výdajů s tím spojených kritizuje pravicová opozice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme