Úsměvy zmizely, radostný jásot utichl. Demokraté sledovali volby také v Praze

Rozjařené obličeje, americká a česká vlajka v okně a tradiční americké pokrmy na menu. Tak to vypadalo v jednom z vinohradských podniků, kam se američtí podpůrci Hillary Clintonové vydali sledovat výsledky prezidentské klání v Praze. Čím víc se ale blížilo ráno, tím větší bylo v místnosti ticho. Radost vystřídal pocit strachu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úsměvy postupem noci zmizely a radostný jásot utichl

Úsměvy postupem noci zmizely a radostný jásot utichl | Foto: Filip Jandourek

Na začátku večera Julia Bryanová, předsedkyně českého výboru Democrats Abroad a organizátorka celé akce, sršela optimismem. Sledovat volby s ní přišla na Vinohrady celá rodina včetně její dcery, která kvůli volbám plánovala vynechat první hodiny ve škole.

Desítky Američanů si užívaly nejen americké jídlo a pití, současně se těšily také z přítomnosti svých spoluobčanů.

„Je hezké být kolem lidí, kteří jsou ve stejné situaci. Chtěli jsme být s ostatními Američany, ať už se radovat, nebo truchlit,“ popsala Stephanie, která v Praze žije přes dva roky.

Po jedné hodině ranní, kdy se na televizní obrazovce začaly objevovat první průběžné výsledky, bylo přítomné pořádně slyšet. Pokud podle zrovna zobrazeného grafu vyhrávala Clintonová, hlasitě jásali. Když se na obrazovce objevil Trump, osazenstvo začalo bučet a ukazovalo palce směrem k zemi.

Na stěnách podniku visely kalifornské vlajky a plakáty vyjadřující podporu Hillary Clintonové. „Pokud vyhraje ona, vyhrajeme také my,“ stálo na jednom z nich. Lidé hrdě nosili placky s fotografií kandidátky nebo sloganem „Volil jsem“.

Úsměvy postupem noci zmizely a radostný jásot utichl | Foto: Filip Jandourek

Mezi přítomnými byla velká část studentů. Právě na ně se také organizace Democrats Abroad zaměřila v předvolební kampani. Podle Julie Bryanové do Česka každý semestr přijíždí několik tisíc mladých Američanů za studii, přičemž většina z nich nikdy nevolila.

Jedním ze zástupců této skupiny byl i Johnatan. „Vím, že lidé říkají, že pokud vyhraje Trump, skočí z mrakodrapu nebo se odstěhují z USA. Já jako průměrný Američan asi budu pokračovat ve svém životě tak jako doposud. Rozhodně ale budu v případě výhry Trumpa přemýšlet o stěhování do jiné země víc, než jsem kdy přemýšlel,“ popsal.

Čím víc se sčítání v prvních státech blížilo ke 100 procentům, tím méně Američanů v podniku zůstávalo a bylo slyšet. Okolo třetí hodiny zůstala už jen hrstka těch nejvytrvalejších v čele s Julií Bryanovou, která se zoufalým výrazem ve tváři akci po čtvrté hodině ukončila. Vypnula televizi, poděkovala vytrvalcům za účast, sundala plakáty a ze stolku sebrala poslední zbytky placek s obličejem Clintonové.

„Hillary je tím nejzkušenějším kandidátem, jakého jsme měli. Je informovaná, klidná, jsem opravdu hrdá, že je právě ona naší kandidátkou,“ popsala se zbytkem entusiasmu v hlase a dodala: „Výsledky jsou ale opravdu velké zklamání.“

Čím blíž se ale blížilo ráno, tím větší bylo v místnosti ticho. Radost vystřídal pocit strachu | Foto: Dominika Píhová

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme