Usnesení poslanců nelze bagatelizovat, píše Sobotka Babišovi. Zeman si šéfa ANO pozval na Hrad

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čeká, že ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) do konce dubna vysvětlí své obchodní transakce, jak ho vyzvala Poslanecká sněmovna. Podle premiéra nelze bagatelizovat usnesení poslanců. Babiš ve středu sněmovní usnesení odmítl s tím, že diskusi poslanců považuje za manipulaci a lži a že nebude nic zdůvodňovat. Ve čtvrtek Babiš ale řekl, že transakce a Agrofertem ve Sněmovně vysvětlí. Prezident Miloš Zeman si ho na odpoledne pozval na Hrad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. | Foto: Filip Jandourek

„Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby A. Babiš nemusel platit daně, stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku,“ napsal Sobotka v prohlášení zveřejněném na stránkách vlády České republiky.

Podle Sobotky žijeme v parlamentní demokracii a vláda se na základě Ústavy v konečném důsledku odpovídá ze své činnosti Poslanecké sněmovně. „Místopředseda vlády a ministr financí A. Babiš by proto neměl usnesení PS bagatelizovat či zpochybňovat a měl by na něj rychle odpovídajícím a dostatečným způsobem reagovat,“ píše Sobotka. Stejně tak by podle premiéra mělo ministerstvo financí respektovat a zohlednit usnesení rozpočtového výboru, tykající se kontrol daňových aspektů korunových dluhopisů.

Poslanci chtějí, aby Babiš vyvrátil podezření z daňových úniků. Ať vyšetřují Kalouska, zní z ANO

Číst článek

„Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády,“ dodává Sobotka.

Babiš jako místopředseda vlády by měl podle premiéra dát také jasně najevo, že podporuje nestrannost a nezávislost finanční správy, včetně prošetřování podezření vůči jeho osobě a jeho firmám. „Finanční správa je povinna garantovat občanům, že ve všech případech postupuje striktně v souladu se zákonem, zcela objektivně a podle zásady padni komu padni,“ končí Sobotka.

Babiš ve čtvrtek uvedl, že své příjmy za posledních 20 let vysvětlil už několikrát a že to udělá znovu v požadovaném termínu. K témuž vyzval i Sobotku a předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. "Zopakuji to, co jsem řekl už desetkrát a vyjádřím se k té obchodní transakci. To je všechno," řekl Babiš pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

"Nebudu nic zdůvodňovat"

Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. „Jsou to všechno manipulace a lži a já to odmítám a nic nebudu zdůvodňovat. Já jsem všechno zdůvodnil," odpověděl ještě ve středu na výzvu poslanců Babiš. Stal se prý obětí mediální kampaně.

„Jestli by se tady mělo něco řešit a vyšetřovat, tak polistopadové fungování jednoho z nejhorších ministrů financí České republiky," prohlásil ve středu místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na adresu předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska, který bod na program prosadil. Debata kolem daní ministra financí je podle šéfa poslanců hnutí ANO Faltýnka vymyšlená pseudokauza, která má Babiše odstranit z české politiky.

Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl podle usnesení sněmovny vyvodit vůči Babišovi důsledky. Jaké, usnesení neuvádí. Sobotka ve svém prohlášení také žádné důsledky vůči vicepremiérovi a ministrovi financí nezmínil.

Babiš bude ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Budou řešit aktuální politické otázky, řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. "Zabývat se budou aktuálním děním na domácí i zahraniční scéně," dodal.

Zdůraznil, že schůzka byla domluvena už před aktuálními rozpory v koalici. Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil.

Nesouladem mezi údaji, které Babiš napsal do oznámení o příjmech, a mezi těmi, které zveřejnil minulý týden v prověrce svých příjmů, se bude s největší pravděpodobností zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Kvůli nesrovnalostem se na něj obrátil předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme