Ústavní soud potvrdil 16,5 roku za sražení policistky. Stížnost Nováka odmítl

Ústavní soud odmítl stížnost Josefa Nováka, jenž si odpyká 16,5 roku za sražení policistky. Podle pravomocného rozsudku se dopustil vraždy. Policistku srazil autem při honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku. Žena těžkým zraněním podlehla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Stížnost byla posledním mimořádným opravným prostředkem, její odmítnutí je patrné z justiční databáze. Odůvodnění zatím Ústavní soud nezveřejnil.

Obhajoba v minulosti uváděla, že Novák policistku zabít nechtěl, a požadovala překvalifikování činu z vraždy na usmrcení z nedbalosti. Nejvyšší soud ovšem loni v únoru potvrdil, že ačkoliv Novákovým přímým cílem nebyla smrt policistky - chtěl se vyhnout kontrole a pokračovat v úniku - musel být srozuměn s možným tragickým následkem.

Mladý řidič, který pod vlivem drog srazil a zabil policistku, dostal 16,5 roku vězení

Číst článek

"Přestože šlo o následek jím nechtěný, musel být a byl i s takovým následkem srozuměn, neboť nepočítal s žádnou konkrétní okolností, která by mohla takovému následku reálně zabránit," stálo v usnesení Nejvyššího soudu.

Tragická událost se odehrála 2. května 2014. Třiadvacetiletý řidič nereagoval na výzvu k zastavení a začal ujíždět. Nedaleko obce Záryby Novák podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky v reflexní vestě. Žena o den později zemřela.

Podle znalců měl Novák v těle pervitin, ale věděl, co dělá. Žena se pohybovala kolem policejního auta se zapnutými majáky, které mělo řidiči zatarasit cestu. Novák tvrdil, že se chtěl srážce vyhnout, strhl proto volant a přitom ženu srazil. Viděl ji prý až ve chvíli nárazu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme