Usvědčila Ratha. Jednání soudu od nuly? Vůbec si to nedokážu představit, bojí se klíčová svědkyně

Měla to být tečka za léta se vlekoucí kauzou Rath, v níž vyměnila spolupráci s detektivy za nižší trest. Ivana Salačová už se chystala na jednání odvolacího soudu na konci října, v pondělí ale přišla studená sprcha. Případ se vrací ke krajskému soudu. A neplatí ani rozsudek, jenž Salačové díky pomoci policii vynesl místo několikaletého pobytu za mřížemi podmínku. Slánská podnikatelka teď netrpělivě čeká, jak soudce Vrchního soudu Pavel Zelenka odůvodnil, proč původní verdikt smazal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelka Ivana Salačová u Krajského soud v Praze

Podnikatelka Ivana Salačová u Krajského soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Nemilá zpráva Salačovou zastihla během nástupu do nemocnice, kde se podrobila operaci kolena. Myšlenka, že bude muset opět zasednout na lavici obžalovaných v síni Krajského soudu v Praze, se jí zjevně nezamlouvá. "Vůbec si nedokážu představit, že bych to měla absolvovat znova," řekla Salačová Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Nebude to příjemné
Soudní jednání s Davidem Rathem, manželi Kottovými, Salačovou plus stavebními a zdravotnickými manažery trvalo skoro dva roky. Podnikatelka se jako spolupracující obviněná musela účastnit všech hlavních líčení. "Nebude příjemné se s nimi opět potkávat znova," připouští na adresu Ratha a Kottových.

Zrušený verdikt nad Rathem: obhájci zahrnuli vrchní soudce novými návrhy

Číst článek

Salačová se rozhodla spolupracovat s policií a státním zástupcem a stala se tak nejznámější spolupracující obviněnou v Česku. Její výpověď je klíčovým důkazem proti Rathovi a spol. Zatímco někdejší hejtman od soudu za přijímání úplatků odešel s osmi a půl lety vězení a pokutou 21 milionů korun, Salačová dostala jen tříletou podmínku za uplácení a soud jí nechal propadnout milion korun.

Jenže to je od pondělí, kdy v neveřejném jednání zasedal vrchní soud, minulost. Salačová zatím nechce odhadovat, zda nečekané rozhodnutí může změnit i výši jejího trestu. "Zatím jsem ani nemluvila s advokáty," vysvětlila. Salačová vedla úspěšnou stavební firmu FISA sídlící ve Slaném. Po vypuknutí kauzy Rath ji přejmenovala na JIPE, jenže ani to jí nepomohlo. Podle podnikatelky společnost dřív nebo později skončí. "Už jen tak nějak dobíhá," přiznala.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se na nečekaný zvrat v případu zeptal také státního zástupce Petra Jiráta, jenž případ dozoroval v přípravném řízení a u soudu Rathovi a dalším zařídil tresty.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Čekání na písemný verdikt
"Nebudu to do obdržení písemného verdiktu komentovat," odmítl. Se stejným komentářem odmítla reagovat i Kateřina Kottová (dříve Pancová) a její manžel Petr Kott. Ten rovnou položil telefon. Krajský soud oba potrestal sedmi a půl lety vězení za přijímání úplatku, Kottovi podle něj organizovali manipulace zakázkami ve Středočeském kraji.

Vrchní soud před dvěma měsíci nařídil odvolací jednání, v pondělí ho však změnil na neveřejné a prvoinstanční verdikt zrušil. Důvody, proč tak soudce Pavel Zelenka učinil, prozatím nejsou jasné. Čeká se na sepsání verdiktu a jeho doručení všem zúčastněným. Mluvčí soudu Jan Fořt pouze řekl, že se tak stalo kvůli procesním a hmotně právním nedostatkům.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme