V Česku bude studovat 20 mladých Syřanů, dostali pětiletá stipendia

Ekonomii, stavařinu nebo hotelový management přijede do Česka studovat dvacítka mladých Syřanů. Válka jim znemožnila v Sýrii studovat a žít. Proto jejich rodiny utekly do Jordánska. Česká vláda schválila peníze na jejich pětiletá stipendia, první dorazí do Česka už v listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se setkal se čtyřmi z nich v jordánském Ammánu, kde je na oficiální návštěvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

20 mladých Syřanů dostalo od české vlády pětileté stipendium na vysokoškolská studia v Česku

20 mladých Syřanů dostalo od české vlády pětileté stipendium na vysokoškolská studia v Česku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Devatenáctiletá Betty Zarounianová už pochytila pár českých slov. Stejně jako její kolegy ale i ji čeká v Česku nejdříve roční kurz češtiny. Pak by se chtěla věnovat studiu ekonomie a obchodu.

Po promoci by si chtěla otevřít vlastní firmu. Ještě sice přesně neví, v čem by chtěla podnikat, ale je si jistá, že by podporovala svou rodinu a svou zemi.

Betty zavolali z organizace Caritas, které napsala už před dvěma lety, že by chtěla dál studovat, ale v Jordánsku, kam její rodina utekla ze syrského Allepa, jsou studia pro cizince velmi drahá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Nováka ze setkání premiéra Bohuslava Sobotky se Syřany, kterým česká vláda udělila stipendium pro studia v Česku

Nevěděla, že program české vlády Nové elity pro Sýrii vůbec existuje.

Betty a 19 jejích kolegů vybírá české ministerstvo zahraničí na návrh Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky. Ministerstvo vnitra pomáhá s jejich bezpečnostní a zdravotní prověrkou.

Moutasemovi Al Homsimu pracovníci komisariátu pro uprchlíky oznámili radostnou zprávu teprve před pár týdny. Dozvěděl se, že ho vybrali pro studium v Česku a že za necelý měsíc odjíždí. V Česku chce studovat ekonomii.

Jeho rodina žila v uprchlickém táboře Jarmúk u Damašku. Dokud se bojovalo kolem něj, lidé zůstávali. Když ale začali bojovat rebelové a vládní vojska v těsné blízkosti tábora, museli utéct.

V Jordánsku žije Moutasem s rodiči a sestrou. Ostatní příbuzní zůstali v Damašku. Říká, že na bezpečném místě.

Pokud by mu české úřady po skončení studií dovolily zůstat, chtěl by v Česku pracovat. Nebo se vydá za bratrem do Německa či za sestrou do Francie.

Domů do Sýrie by se chtěl vrátit devatenáctiletý Obadah Al Hariri. Chce se stát stavebním inženýrem a po válce pomáhat s obnovou země. Říká ale také, že se možná vrátí do Jordánska, kde na něj bude čekat jeho rodina, až se sem bude na prázdniny ze školy v Česku vracet.

Setkání premiéra Bohuslava Sobotky (vlevo) se Syřany, kterým česká vláda udělila pětileté stipendium pro studium v Česku | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme