V Česku letos přibylo případů lymské boreliózy a encefalitidy. Nyní už nákaza nejspíš nehrozí

Nemocemi, které šíří klíšťata, se během letošního roku nakazilo výrazně více lidí než loni. Podle lékařů ale čísla nepřekračují obvyklé výkyvy za poslední léta. Lymská borelióza může v případě špatné nebo pozdní léčby trvale poškodit mozek nebo srdce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíšťová encefalitida je v Česku na vzestupu, loni se nakazilo více než 700 lidí. Více případů bylo jen v Rusku.

Klíšťová encefalitida je v Česku na vzestupu, loni se nakazilo více než 700 lidí. Více případů bylo jen v Rusku. | Foto: Fotobanka Pixabay

Klíšťata letos v Česku nakazila více lidí než před rokem. Encefalitidou podle statistik ministerstva zdravotnictví onemocněl dvojnásobek lidí proti loňsku. To je více než 500 pacientů. Stoupl i počet nakažených lymskou boreliózou na tři a půl tisíce.

Podle Dušana Píchy, přednosty infekční kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ale čísla neznamenají dramatický nástup onemocnění. „Počet onemocnění se nezvyšuje, v posledních dvaceti letech kolísá mezi třemi a tři a půl tisíci. Znamená to, že loňský rok byl spíše chudší na infekce a letošek je průměrný,“ vysvětluje. Podobná situace se podle něj opakuje i v případě encefalitidy.

Šest nejčastějších mýtů o klíšťatech. Znáte je všechny?

Číst článek

Lymská borelióza se podle Píchy projevuje únavou, bolestmi hlavy a kloubů a červenými skvrnami. Pokud se neléčí včas a správně, může způsobit i trvalé poškození mozku nebo srdce. „Obvyklá léčba boreliózy je dva až čtyři týdny. Záleží na formě onemocnění a žádná z odborných lékařských společností nedoporučuje léčbu delší než čtyři týdny,“ vysvětluje Pícha.

Kolem onemocnění podle něj koluje mezi lidmi řada nepřesností. Ty se týkají například toho, co je a co není borelióza. „Borelióza se projevuje nespecifickými příznaky, jako je bolest hlavy, kloubů a únava, ale také postižením kůže a nervovým postižením. Pacienti by se měli poradit s lékařem, čerpat informace z internetu není ideální,“ doporučuje.

V současném počasí už ale nákaza od klíšťat lidem nejspíš nehrozí. Limit, do kdy bývají tyhle paraziti aktivní, je zhruba pět stupňů Celsia. Zároveň jim nevyhovuje hustý déšť.

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza | Foto: Český rozhlas

Vladimír Křivka, Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme