V Ostravě zadrželi dědu a vnuka, s falešnými dolary okrádali seniory

Kriminalisté zatkli po více než čtyřměsíčním pátrání dvojici ze Slovenska, která připravila seniory na Moravě o více než 600 tisíc korun. Operovat mohla i v dalších zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouta (ilustrační foto)

Pouta (ilustrační foto) | Foto: Městská policie Kladno

Příběh o zraněném příbuzném a falešné dolary používali děda a vnuk pro okrádání seniorů na Moravě. Oba muže zadržela v Ostravě policie. Podle kriminalistů si své oběti jednadvacetiletý mladík a jeho pětašedesátiletý dědeček vybírali na ulici a využívali hlavně jejich důvěřivost. Starší lidi v několika moravských městech připravili v osmi případech o víc než 600 tisíc korun.

„Většinou využívali legendu, že jejich rodinný příslušník měl autonehodu a oni chtějí ukázat nemocnici. Poté se vlákali do bytu poškozených,“ říká kriminalista Patrik Heinzke. Muži také tvrdili, že sice mají peníze, ale jen dolarové bankovky. Jako důkaz seniorům ukazovali velké množství falešných peněz. Podle policistů vždy chtěli půjčit kolem 10 000 korun.

Další klička 'šmejdů'. Na severu Čech se zvou rovnou do bytů seniorů

Číst článek

Slibovali, že za pomoc vrátí více. "Když ale zjistili, kde mají oběti uložené mnohdy celoživotní úspory, starší z pachatelů seniora zabavil. Druhý pak využil jeho nepozornosti a peníze ukradl," řekla policistka Eva Fajnorová.

Případem se kriminalisté začali zabývat 16. června. Ten den dostali informaci, že důchodce v Ostravě-Porubě přišel o 320 000 korun. Během vyšetřování zjistili, jakým vozem pachatelé odjeli. S pomocí slovenských kolegů pak odhalili i jejich totožnost. Muže pak podle informací ČTK začali sledovat a čekali, až se do Česka vrátí. To se stalo 11. října. V Ostravě oba zadrželi v době, kdy se snažili okrást dalšího důchodce.

Mužům hrozí za krádeže pětileté vězení. Policisté zároveň nevylučují, že zločiny páchali i v dalších zemích Evropské unie.

ČTK, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme