V Peci pod Sněžkou se učí lyžovat hendikepovaní. Za týden se to naučí každý, říká vedoucí kurzu

Na sjezdovce za Husovou chatou v Peci pod Sněžkou se koná kurs lyžování beznohých, vozíčkářů a dalších lidí s hendikepem. Pořádá ho Fakulta tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity, která před třemi lety otevřela studijní obor tělesná výchova a sport pro osoby se specifickými potřebami. Studenti společně s pedagogy během týdenního kurzu naučí lyžovat skoro každého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdu na monoski se musejí naučit i studenti bez hendikepu

Jízdu na monoski se musejí naučit i studenti bez hendikepu | Foto: Filip Jandourek

Díky tomu, že jsou instruktoři bývalí a současní studenti Fakulty tělesné výchovy a sportu, je kurz včetně půjčení pomůcek zdarma.

Mezi samotnými studenty je přitom několik zdravotně postižených včetně vozíčkářů. Jedním z nich je třeba jednadvacetiletý Vítek Šiška, který na fakultě studuje třetí ročník aplikované tělesné výchovy.

Vítek od narození trpí dětskou mozkovou obrnu. Lyžovat mu umožňují monoski, jak se říká laminátové skořepině se sedací a opěrnou částí. V jejich ovládání mu zatím pomáhá studentka Kristýna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Lubomír Smatana v Peci pod Sněžkou navštívil kurz lyžování hendikepovaných

„V té nejlepší teorii bych měl dělat všechno a Kristýna nic, bohužel to ještě pořád moc nefunguje. Každopádně se snažíme. Kristýna mi říká, kdy mám udělat oblouček, případně i kam, a já se to poté snažím nějak realizovat,“ říká Vítek, který byl před kurzem úplným začátečníkem v lyžování. „Doufám, že do konce kurzu zvládnu aspoň jeden dva obloučky,“ dodává.

„On je výborný v tom, že je sportovec a závodně plave. Takže v něm je takový duch, který když, si myslím, ostatní vozíčkáři ucítí a uvidí, tak je to úžasný vzor pro to, aby to také zkusili,“ říká o Vítkovi Jan Hruša, který kurz pod Univerzitou Karlovou vede. Až Vítek dokončí své studium, může se podle Hruši stát instruktorem lyžování pro vozíčkáře – pokud bude chtít.

Do kurzu se může přihlásit každý. „Zatím kdo chce, tak jsme ho vzali. Rozhodující je, aby ten člověk chtěl. A já udělám vše proto, abychom to vymysleli,“ dodává Hruša.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme