V šedesáti s něčím začínat není jednoduché, ale nabídky práce mám, říká nezaměstnaný Škromach

ROZHOVOR. Zdeněk Škromach, jedna z nejvýraznějších tváří ČSSD posledních dvaceti let, hledá po odchodu z vrcholné politiky nejen práci, ale i odstup. Nabídek na zaměstnání má několik, nevylučuje ani kandidaturu na příštího prezidenta. "Podporovatelů mám poměrně dost, mnozí mě přesvědčují, abych tady v tom úsilí setrval," říká v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu. Hovory od bazénku se podle něj určitě vrátí a možná právě v prezidentské kampani. "Je to dobrá marketingová značka," myslí si o videích, která mu zajistila i reklamní nabídku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Foto: Marián Vojtek

Nedávno jste oslavil šedesátku, jak se cítíte?

Celkem dobře. Narozeniny jsme už tak trošku oslavili vzhledem k tomu, že narozeniny mám na Silvestra. Ta hlavní oslava s rodinou, vnoučátky a známými bude na konci ledna.

Ještě před Vánoci jste se netajil tím, že jste na úřadu práce. Změnilo se s Novým rokem něco?

Dávám si věci do pořádku, jsem registrovaný na úřadu práce, nepobírám podporu a pracuji na tom, abych si něco našel. Samozřejmě to není jednoduché začínat s něčím v šedesáti letech, takže tomu odpovídají i ty možnosti. Věřím, že v prvním pololetí se podaří něco zrealizovat. Nabídek mám několik, včetně některých projektů. Zatím spíše řeším otázku, jak do nich vstoupit prakticky.

S vašimi letitými zkušenostmi jste nebyl osloven s nabídkou dělat někomu poradce?

Nabídky samozřejmě jsou, jak z privátu, tak z veřejné sféry, ale zatím nic jsem nerealizoval a spíš se snažím najít nějaké uplatnění mimo veřejnou sféru. A samozřejmě zároveň zvažuji další politickou kariéru.

Patří do vašich plánů i kandidatura na prezidenta? Už jste se rozhodl, zda se voleb zúčastníte?

Je to věc, o které mluvím už přes rok a která je stále aktuální, ale to zásadní rozhodnutí a prohlášení, si myslím, má smysl udělat někdy v polovině roku. Teď je na to příliš brzy. Nakonec příklad pana (Jana) Fichera v minulých volbách ukazuje, že nic se nesmí uspěchat.

Takže možnost, že se v polovině roku dozvíme, že Zdeněk Škromach bude kandidovat na prezidenta, tady je.

Určitě ano, protože podporovatelů mám poměrně dost. Mnozí mě přesvědčují, abych v tom úsilí setrval, ale samozřejmě teď řeším otázku existenční, protože z úspor se nedá žít donekonečna. Tohle je pro mě teď momentálně prioritní s tím, že samozřejmě využívám možnosti jednání (o práci – pozn. aut.), která teď různě probíhají, i v souvislosti s případnou prezidentskou kampaní.

Proč jste zatím žádnou z nabídek, o nichž teď mluvíte, nepřijal?

Protože to zatím nejsou věci, které jsou až tak aktuální. A druhá věc je, že si myslím, že není potřeba to řešit mediálně. Pokud byste měla třeba nějaký návrh pro šedesátníka pro slušné uplatnění, tak ho rád přivítám.

Z čeho byste financoval případnou prezidentskou kampaň?

Na to je příliš brzy, ale bez financí to samozřejmě nejde. Pro prezidentské volby je třeba mít otevřený účet a tam se dozvíte, kdo případně sponzoruje tu kampaň.

Sponzorské nabídky jste dostal?

Nabídky jsou neustále.

Pro Lidové noviny jste řekl, že se zde otevírá prostor pro 'lidového prezidenta'. Co si pod tím představujete?

Když vezmu svůj způsob, kterým dělám politickou práci už dvacet let, kdy člověk musí být v neustálém kontaktu s lidmi, které zastupuje, ať už ve sněmovně, Senátu, nebo kdekoli jinde, tak stejně tak i prezident, kterého volí všichni občané České republiky, by měl být v kontaktu s lidmi, reflektovat problémy lidí, které tou volbou ve vedení státu zastupuje a má tu výhodu, že nemusí být vděčný za zvolení politickým stranám, jak to bylo v minulosti. Přímá volba dává prezidentovi poměrně silnou pozici tím, že jeho mandát je odvozen od vůle občanů této země.

Stejně mluví i současný prezident. Často jezdí do krajů a diskutuje s občany. Pokud by Miloš Zeman oznámil svou další kandidaturu, kandidoval byste proti němu?

Na rozdíl od všech, kteří kandují proti Miloši Zemanovi, já říkám, že kandiduji s Milošem Zemanem a snažím se víceméně dostat do určité pozice jeho pokračovatele, ale samozřejmě v rámci svých pohledů na svět, svého vnímání okolí a i způsob vystupování. Ale jak říkám - to všechno je ještě věc daleká a tohle určitě není prezidentský rozhovor.

Cítíte podporu ČSSD?

Z hlediska toho, kam strana směřuje a jak se vyvíjí, se spíš snažím vytvořit si určitý odstup od své politické angažovanosti ve vedoucích funkcích strany v minulosti a spíše hledat podporu daleko širší. Samozřejmě budu rád, když mě ČSSD nějakým způsobem podpoří, ale zdaleka nespoléhám na to, že bych měl být stranickým kandidátem.

Takže neplánujete ani kandidaturu do stranických funkcí.

Určitě ne. Myslím, že to je teď věc mladší generace, která nastupuje. Ať ukáže, že bude stejně tak úspěšná, jako jsme byli v minulosti my a že bude mít i takové volební výsledky.

Jste znám svou aktivitou na sociálních sítích. Vrátí se hovory od bazénku?

Určitě ano. V této době se snažím, jak jsem říkal, vytvořit určitý odstup od toho, co bylo, a vytvořit prostor k tomu, co bude. Hledám způsoby komunikace i témata, která má smysl řešit.

Pokud byste na prezidenta kandidoval, využil byste hovory z bazénku i v této kampani?

Myslím, že je to velmi dobrá marketingová značka. Samozřejmě má svůj význam a zůstává ve hře. Dokonce jsem měl velmi zajímavou nabídku, abych dělal reklamu v oblasti bazénové techniky. Tu jsem odmítl.

Kdy jste si naposledy udělal selfie?

Myslím, že někdy před svátky jsem se potkal na Silvestru pro seniory s mladým člověkem, který si chtěl udělat selfie, tak jsme si udělali selfie. A pak nedávno v jednom obchodním domě v Praze, když jsem tam šel na kafe s jednou známou hovořit právě o některých mých budoucích aktivitách.

Plány tedy máte...

Mám, ale nevidím důvod je řešit veřejně, tedy kromě prezidentské volby, ale na to je času dost. Není potřeba nic uspěchat. Hlavním bojem teď budou parlamentní volby.

A v těch nehodláte kandidovat?

Vzhledem k preferencím, které ČSSD má, bude zřejmě tuhý boj stávajících poslanců o místa na kandidátkách a určitě přijde nová generace, která bude také chtít na těch kandidátkách být. Ty boje budou hodně lité, protože těch volitelných míst zřejmě spíš ubude, než přibude. Já s účastí nepočítám a ani se o to nějak nesnažím.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme