Václav Havel v Českém rozhlasu 1 o Temelínu

Prezident Václav Havel si vyčítá, že propásl na začátku 90. let šanci zabránit dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Prohlásil to dnes ve vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, kde byl hostem pořadu Radiofórum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po dnešním povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ke spuštěním prvního bloku elektrárny už zbývá Havlovi podle jeho slov jen věřit, že je Temelín bezpečný a že je to zároveň poslední jaderná elektrárna v zemi. "Jestli si něco vyčítám jako svoji vůbec největší chybu, co jsem za deset let prezidentství udělal, tak to bylo, že jsem nevystoupil velmi ostře v roce 1990 proti stavbě Temelína," konstatoval prezident v rozhovoru pro Český rozhlas.

Svou šanci propásl, když federální vláda rozhodovala o tom, že se dostaví jen dva ze čtyř bloků Temelína. "Kdybych já začal křičet a řvát, že tam nemá být žádný, tak jsem možná měl tehdy takový vliv, že by se to stalo. Ale vycházel jsem z asi nesprávné úvahy, že oni vědí, co činí," přiznal. Své hlasité "ne Temelínu" vyřkl prezident až loni v květnu, krátce předtím, než vláda ČSSD rozhodla o jeho dostavbě. Nyní už se to ale podle Havla nedá zachránit. "Zbývá jediné - pevně věřit a doufat, že tato elektrárna je skutečně bezpečná, že v ní nikdy k žádné havárii nedojde a já osobně pevně věřím, že je to naše poslední jaderná elektrárna," uvedl Havel jen pár hodin poté, co Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal povolení k aktivaci paliva v prvním reaktoru. Jihočeská elektrárna se tím začala připravovat na zahájení vlastní řízené štěpné reakce.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme