Veteráni z Afghánistánu dostali americká vyznamenání. Oficiální úřady o tom ale nevědí

Čeští vojáci, kteří působili na misích v Afghánistánu, obdrželi v Kojetíně americká vojenská vyznamenání. Úřady ale o takové akci nevědí a podle Sdružení válečných veteránů se jedná o falešné medaile. Akci měl uspořádat český emigrant žijící v Americe Ross Hedvíček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění českých veteránů z Afghánistánu v Kojetíně.

Ocenění českých veteránů z Afghánistánu v Kojetíně. | Foto: Reprofoto Youtube Ross Hedvíček

"Při návštěvě pana Rosse Hedvíčka v jeho rodném Kojetíně udělila vláda Spojených států amerických několika novodobým válečným veteránům v aktivní i záložní službě, kteří jsou rodištěm nebo bydlištěm z Kojetína, medaili za jejich službu v zahraničí po boku amerických vojáků," stojí na stránkách On War On Peace. Na případ upozornil server Hlídacípes.org.

Město Kojetín s akcí ale podle starosty Jiřího Šírka a místostarosty Miloslava Ouhlehly nemá nic společného a o tom, že by ocenění předávala právě americká vláda, netuší.

"Angažoval se v tom jistý Rostislav Hedvíček, emigrant z České republiky. Vyzval nás, ať jako město Kojetín vyznamenáme veterány z Afghánistánu. Já si ale myslím, že o to by se měla postarat armáda, oficiální úřady. My o těch vojácích přece nic nevíme. Nám nepřísluší vyznamenávat vojáky z Afghánistánu," řekl místostarosta Oulehla pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Sám Ross Hedvíček na dotazy zpravodajského webu zatím nereagoval.

Nesmysl, říká sdružení veteránů

Hedvíček se proto podle jeho slov rozhodl, že se o ocenění postará sám. Podle Oulehly si nechal vyrobit americká vyznamenání a do Kojetína, konkrétně do restaurace Na hrázi u Tondy, sezval české veterány včetně jejich rodin.

Americká ambasáda ale o tom, že by vláda USA v Kojetíně vyznamenala české veterány, nic neví.

"Americká vyznamenání lze na území České republiky předávat a také se tak ve vztahu k českým vojákům, kteří sloužili vedle těch amerických, děje. Nicméně o téhle akci nic nevíme. Ocenění musí být vždy schváleno americkým ministerstvem obrany," citoval server Hlídacípes.org tiskový odbor velvyslanectví.

Skoro milion korun poputuje na podporu českých válečných veteránů

Číst článek

Podobně podle serveru o akci nevědělo ani Sdružení válečných veteránů. "Informace, že šlo o vyznamenání udělované americkou vládou, je samozřejmě nesmyslná. Mělo jít o iniciativu některého ze sdružení válečných veteránů v USA. Je nám líto, že se nespojili s námi, dali bychom tomu správný rámec. Ocenění jinak byli skuteční vojáci původem z Kojetína a okolí, kteří dobře sloužili své vlasti. Obecně vzato vítáme všechny aktivity, které poukazují na české válečné veterány. Mělo by to být ale ryze vojenské a důstojné," řekl předseda Ladislav Sornas.

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme