Veterináři potvrdili ptačí chřipku u volně žijící labutě v Praze

Veterináři potvrdili přítomnost viru ptačí chřipky H5N8 u volně žijící labutě nalezené u Pražské tržnice v Praze 7. Zatím však mimořádná opatření nechystají. V sobotu to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. V ČR se ptačí chřipka objevila před více než týdnem po zhruba deseti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hnízdí zde i majestátné labutě

Hnízdí zde i majestátné labutě | Foto: Miroslav Kobza

„Městská veterinární správa v Praze v minulém týdnu prověřovala pět labutí a volavku," uvedl v sobotu Pejchal, podle kterého byla pozitivní na ptačí chřipku pouze jedna labuť.

Veterináři i chovatelé tak podle něj mají informaci, se že nakažení ptáci můžou vyskytovat i v metropoli a měli by proto dodržovat všechna preventivní opatření. Nejblíže hlavnímu městu zatím bylo ohnisko v Lázních Toušeň na východ od Prahy.

V České republice dosud veterináři zjistili šest ohnisek ptačí chřipky, hlavně na jižní Moravě, ale i například v Chotčinách na Táborsku, kde v pátek utratili pět desítek kusů drůbeže z chovu zasaženého ptačí chřipkou. Celkem v Česku veterináři dosud utratili přes 13 tisíc kusů ptáků.

Ptačí chřipka se v Česku znovu objevila po téměř deseti letech, nákaza je také v mnoha dalších evropských zemích. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení drůbeže.

Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme