Většina krajů zajistí zvýšení mezd řidičům úpravou smluv, peníze ale budou chybět jinde

Většina krajů vyřeší zvýšení mezd pro řidiče autobusů v základní dopravní obslužnosti úpravou smluv. Největší problémy mají Ústecký a Jihomoravský kraj, kde uzavřené smlouvy neumožňují dotace pro dopravce navýšit. Novinářům to ve čtvrtek řekla hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus Karosa

Autobus Karosa | Foto: Petr Hejna, Archiv DPP

„Všechny kraje s dopravci jednají a snaží se to do konce jednání vyřešit, aby navýšení mohla ještě schválit zastupitelstva," uvedla Vildumetzová. Nařízení vlády, kterým se měly od 1. ledna zvednout mzdy řidičům, bude pro kraje ale znamenat, že zvýšené náklady musejí vzít z jiných položek krajských rozpočtů, například z investic, dodala hejtmanka.

Ale i krajům, kde uzavřené smlouvy neumožňují zvýšení dotací pro dopravce, pomáhá podle Vildumetzové ministerstvo pro místní rozvoj najít vhodné legislativní řešení.

„Pokud něco převede stát na kraje, tak by to měl převést i s finančními prostředky. Byli bychom velmi rádi, kdyby se nám navýšily prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury," uvedla Vildumetzová, kterou čeká v pondělí jednání s vládou na téma mezd řidičů, ale i peněz pro zdravotníky nebo na opravy silnic.

Vláda nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun a rozhodla i o vyšších platbách za čekání a příspěvku za práci v náročném prostředí. Zvýšení mezd řidičů podle vládního nařízení vyjde kraje na 1,2 miliardy korun, při započtení všech odvodů jde o částku 1,5 miliardy korun.

Dopravní odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, řidiči autobusů nedostali slíbené vyšší platy

Číst článek

Odboráři autobusových dopravců, kteří vyhlásili stávkovou pohotovost, tvrdí, že nařízení vlády a metodiky jejího zavádění jsou vágní a ve výsledku nevedly ke zvýšení mezd o tisícikoruny, ale o stovky korun.

„Chceme znovu otevřít nařízení vlády, zejména metodiku, která určovala výši dorovnání mezd. Tam, kde to nejde a smlouvy jsou postaveny tak, že to neumožňují, tak smlouvy v nějakém časovém horizontu vypovědět," řekl Jiří Kuchynka, předseda Základní organizace Odborového svazu dopravy Jablonec nad Nisou.

Zdůraznil, že nízké mzdy vedou k odchodům zkušených řidičů k jiným firmám nebo do zahraničí. „Přivézt k nám řidiče z ciziny také nic nevyřeší. Poptávka po řidičích je v celé Evropě, tak proč by zůstávali tady, když mohou jít pracovat třeba do Německa," uvedl Kuchynka.

Například v Karlovarském kraji se vedení kraje s dopravci dohodlo na zvýšení dotace pro letošní rok o 15 milionů korun. Původně měl kraj na letošní rok v rozpočtu na dotované autobusové linky 148,5 milionu korun. Zvýšení ještě musí příští týden schválit zastupitelé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme