Vězni simulují, aby se dostali do nemocnice. Chtějí změnu prostředí

Jít do nemocnice je pro většinu z nás za trest. Jinak to můžou vnímat odsouzení ve výkonu trestu, pro něž hospitalizace znamená prostě změnu. V Brně-Bohunicích funguje vězeňská nemocnice už 20 let. Má pět oddělení, z toho psychiatrické a infekční slouží vězňům z celé republiky. Kromě toho má brněnská věznice další zvláštnost - ústav zabezpečovací detence pro nebezpečné lidi s psychickými poruchami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnská vazební věznice v Bohunicích

Brněnská vazební věznice v Bohunicích | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Proti nám se rozkládá vězeňská nemocnice, vlevo se nachází detenční ústav, napravo je psychiatrické oddělení a proti nám je oddělení interní,“ popisuje na nádvoří areálu před hlavní budovou věznice mluvčí Dana Krejčířová.

„Volný pohyb nemají, jsou na pokojích, které mají formu cel. Jsou zde i bezpečnostní opatření, aby bylo dodržováno, že odsouzení, kteří spolu nemůžou být, spolu nejsou ani na ložnicích,“ vysvětluje ředitel vězeňské nemocnice Libor Matieska a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně-Bohunicích funguje vězeňská nemocnice už 20 let. Má pět oddělení, z toho psychiatrické a infekční slouží vězňům z celé republiky

„Na některá odborná vyšetření nemáme přístrojovou techniku, proto jezdíme do okolních nemocnic. Věci, které spadají pod rámec chirurgie, která je na Pankráci, převážíme tam.“

Zařízení má kapacitu 113 pacientů, aktuálně je v ní čtyřiapadesát vězňů. Stará se o ně 17 kmenových lékařů, zhruba stejný počet ambulantních specialistů, 50 zdravotních sester a jeden bratr.

„Příští rok tomu bude 20 let, co tu pracuji. Určitě se nebojím, máme za zády příslušníka a ještě se nestalo, že by byl nějaký problém. V civilním sektoru je to možná horší, protože pacienti jsou také agresivní a nikdo vás nejistí,“ popisuje hlavní sestra Petra Pospíchalová.

Představa, že v nemocnici se budou mít lépe, vede některé odsouzené k tomu, že simulují. „Simulují psychiatričtí pacienti. Jezdí si takzvaně odpočinout do Brna. Mají ale smůlu, protože máme velmi erudovaného primáře, který záhy odhalí, že jde o simulaci,“ vysvětluje mluvčí Dana Krejčířová.

Brněnská vazební věznice v Bohunicích | Foto: Vlasta Gajdošíková

V současnosti má vězeňská nemocnice jednoho prominentního pacienta - bývalého šéfa brněnských strážníků Jaroslava Přikryla odsouzeného za zahlazování dopravních přestupků.

V minulosti si na psychiatrickém oddělení nemocnice pobyl také Američan Kevin Dahlgren, nepravomocně odsouzený za vraždu svých čtyř příbuzných.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme