Vláda schválila nový kariérní řád pro učitele. Budou více odměňováni za výkony a kvalitní výuku

Vláda podpořila návrh ministerstva školství, které chce od září příštího roku zavést nový kariérní řád pro učitele mateřských, základních a středních škol, který by je odměňoval za jejich výkony a kvalitní učení, ne za odsloužené roky. Ředitelé gymnázií se ale bojí byrokracie navíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída (ilustrační foto).

Třída (ilustrační foto). | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic

Kariérní řád by měl mít tři stupně. První dva roky budou nováčci v pozici začínajícího učitele. Poté absolvují pohovor a budou moci postoupit do druhé kategorie samostatného učitele. Polepší si tak o dva tisíce korun měsíčně. Po dalších sedmi letech budou mít učitelé možnost posunout se do kategorie vynikající učitel a dostat měsíčně navíc pět tisíc korun.

„Smyslem je samozřejmě motivovat začínající učitele ke vstupu do našich škol, protože máme co zlepšovat, a také motivovat starší kolegy, aby zůstali učiteli a aby měli možnost se dál rozvíjet ve své profesi,“ řekla nedávno ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo připravuje nový kariérní řád pro učitele. Více si poslechněte v reportáži Jany Čermákové.

Ministryně se domnívá, že náklady na nový kariérní řád nebudou velké. „Z hlediska dopadu v prvním roce se bude jednat o 350 milionů korun, což je poměrně málo, protože začátek v roce 2017 bude znamenat příplatky pro uvádějící učitele ve výši 3000 korun. Zároveň to samozřejmě bude znamenat jakési starty specializačních příplatků na příklad u výchovných poradců. Bude to znamenat náklady se snížením přímé pedagogické činnosti, metodiku prevence. Takže toto je těch 350 milionů korun,“ řekla.

Většina učitelů nedosahuje platu, jaký mají ostatní vysokoškolsky vzdělaní lidé

Podle statistik stouply učitelům v roce 2015 platy reálně o 2,6 procenta. Ostatním zaměstnancům díky silné ekonomice to ale bylo v průměru o čtyři procenta. Podle aktuální analýzy institutu Cerge-EI nadále 80 procent učitelů nedosahuje mzdy, kterou pobírají ostatní vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Zlepšení bez hanby a ztráty motivace. I k tomu ve školách pomůže formativní hodnocení

Číst článek

„Nakonec došlo k tomu, že nárůst slibovaný po dobách stagnace a krize, tak se ukázalo, že nakonec jenom kopíroval vývoj platů ve zbytku ekonomiky, to znamená vývoj v alternativních profesích, o kterých by učitelé mohli přemýšlet,“ řekl ekonom vzdělávání Daniel Münich, který analýzu připravil.

Školství potřebuje kariérní řád i podle odborů. „Určitě je to dobře, že nějaký základ vznikne. Výhrady jsme měli v průběhu projednávání změny zákona o pedagogických pracovnících a v drtivé míře nám ministerstvo školství vyšlo vstříc, takže my tam žádnou zásadní připomínku v tuto chvíli nemáme,“ řekl předseda školských odborů František Dobšík.

Ředitelé gymnázií se obávají další byrokracie

Mnoha učitelům totiž jejich platy nestačí. „Mám tři děti, splácíme hypotéku, jeden plat mi nestačí. Mám tady jeden úvazek, plus ještě pár hodin, plus mám ještě druhou práci. Lepím billboardy,“ řekl začátkem školního roku Heřman Kempfer, učitel ze základní školy ve Vodičkově ulici v Praze.

Školy dostanou miliony na zabezpečení. Ani dva roky po žďárské tragédii není všude dostatečné

Číst článek

K novému kariérnímu řádu má ale výhrady Asociace ředitelů gymnázií. Podle předsedkyně Renaty Schejbalové může zavedení kariérního řádu zvýšit byrokracii. „Je otázka, jak nastavit kariérní stupně. A právě je důležité vědět, co má jednotlivý učitel v jednotlivém kariérním stupni splňovat. My se obáváme, jak jsem viděla návrh kariérního řádu, že se zvýší byrokracie, že to bude takzvaně o papírech, a trošku se bojíme, aby to nebylo jenom o papírech, aby nám tam nezanikli učitelé, kteří si nebudou chtít papíry plnit, ale budou dobře učit,“ vysvětlila Schejbalová.

Kariérní řád pro učitele se chystá od roku 2011 a už několikrát se měnil. Původně měl mít 4 stupně, ale nakonec jsou jen tři.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme