Vláda schválila zahraniční mise pro vojáky. Návrh na změnu ústavy teď musí odhlasovat sněmovna

O nasazení českých vojáků na krátkodobé zahraniční mise by mohla operativně rozhodovat vláda. Počítá s tím poslanecký návrh na změnu ústavy, který v pondělí projednal kabinet. Podle šéfa legislativní rady vlády Jana Chvojky (ČSSD) ale novela nebyla dostatečně projednaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armáda ČR (ilustrační foto)

Armáda ČR (ilustrační foto) | Foto: zdroj: Flickr, DVIDSHUB, CC BY 2.0 | Zdroj: Flickr

Nový ministr pro legislativu, který návrh vládě představil, své neutrální stanovisko zdůvodnil tím, že Ústava by se neměla měnit po kouscích, ale celkově. Podle Chvojky by navíc přesun kompetencí do rukou vlády mohl přinášet i určitá rizika.

„Můj názor je o tom, zda je potřeba dělat novely ústavy těmito drobnými poslaneckými návrhy a jestli by změny ústavy neměly probíhat spíše přes nějaké širší připomínkové řízení,“ dodává Chvojka.

O návrhu se bude jednat už jen ve sněmovně. Tam by ale změna přesto narazit neměla. Kromě KSČM ji totiž podepsali zástupci všech stran. Pro bude i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Vnímám to jako důležitý posun kupředu. Myslíme si, že by česká vláda měla mít možnost v těchto věcech rozhodovat operativněji. Žijeme v době, která bude přinášet rozhodnutí v řádu hodin a jednání poslanecké sněmovny není možné tak rychle svolat,“ komentuje Jurečka.

Návrh je za hranou

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika ale komunisti návrh nepodpoří. Ústava by se kvůli němu měnit neměla.

„Myslíme si, že existují i jiná řešení. Měli bychom zasahovat v případě doopravdy akutní potřeby, ne kdykoliv pískne velení. Podle našeho soudu jde o záchranu zdraví a životů našich občanů v zahraničí nebo o akce, které jsou humanitárního charakteru. Tento návrh nám ale připadá hodně za hranou,“ uvedl Kováčik.

Traumata si někdy nesou po zbytek života. Váleční veteráni mají v Brně své první komunitní centrum

Číst článek

Opačného názoru je zase poslankyně Jana Černochová z ODS. „V případě, že budou uneseni čeští občané, budeme moci reagovat rychle a nečekat na to, až se zákonodárci včetně české vlády sejdou a něco projednají,“ říká Černochová.

Neutralita není problém

Ústavní změnu teď posoudí sněmovna. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připomněl, co novela umožní. „Jde o to, abychom mohli zasáhnout flexibilně a rychle. Nebudeme omezováni nějakou procedurou s tím, že ta kontrolní úloha parlamentu zůstává samozřejmě zcela nedotčena,“ dodává Stropnický.

Do Iráku odletěli vojenští chirurgové, budou pomáhat nedaleko Mosulu

Číst článek

Zároveň doufá, že se novelu podaří prosadit ještě do konce funkčního období současné vlády. Neutrální stanovisko kabinetu prý jako problém nevnímá.

Otázkou zůstává, jestli se podaří návrh změny ústavy včas projednat. Objevit by se mohla už na programu první schůze po Novém roce. K tomu, aby novela parlamentem prošla, ji musí podpořit tři pětiny všech poslanců a přítomných senátorů.

Mikuláš Klang, Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme