Vlakové spojení mezi Prahou a Ostravou komplikoval únik benzolu, desítky vlaků nabraly zpoždění

Únik nebezpečného benzolu z poškozené cisterny v pátek odpoledne zastavil provoz ve Studénce na hlavní trati mezi Prahou a Ostravou. Do večera se podařilo obnovit provoz na obou kolejích. I tak se zpoždění doktlo bezmála 40 vlaků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči likvidují únik nebezpečného benzolu z cisterny ve Studénce

Hasiči likvidují únik nebezpečného benzolu z cisterny ve Studénce | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ve Studénce se díky úniku těkavé látky na hodinu a půl zastavil kompletně celý provoz. K mimořádné události došlo v pátek kolem druhé hodiny odpoledne, kdy z cisterny nákladního vlaku uniklo množství nebezpečného benzolu.

„Hasiči kvůli zdraví škodlivé a hořlavé látce vyklidili prostor do vzdálenosti 50 metrů,“ říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. S ohledem na to, že byla uzavřena i souběžná silnice a celé okolí železniční stanice, nebylo možné vlaky nahradit autobusovou dopravou.

„Hasiči zachytili kolem 200 litrů chemikálie, když museli používat ochranné protichemické obleky. Cisterna byla po utěsnění odtažena na odstavnou kolej, kde bude její obsah přečerpáván zřejmě ještě během večera a noci do náhradní cisterny,“ informoval mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Řízení zásahu si v podvečer převzali drážní hasiči, na místě zůstali také místní dobrovolní hasiči. Budou asistovat při přečerpávání benzolu do náhradní cisterny.

„Provoz ve stanici Studénka byl zastaven ve 14 hodin. V půl čtvrté byl obnovený provoz po jedné koleji a kompletně obnovený byl provoz kolem 18. hodiny,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Benzol je čirá, zdraví škodlivá a hořlavá kapalina. Vzniká při koksování. Skládá se z benzenu, toluenu, xylenů a dalších sloučenin.

ČTK, Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme