Vlastní agenti a sledování lidí: vláda schválila nové pravomoci pro Vojenskou policii

Používání krycích dokumentů, nasazování vlastních agentů a sledování lidí. To jsou rozšířené možnosti, které Vojenské policii uděluje ve středu schválená novela. Platit by mohla od července 2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo obrany, pod které Vojenská policie spadá, si od změny slibuje zlepšení její efektivnosti. „Zvýší účinnost vyšetřování případné hospodářské kriminality v dané oblasti. Nejde ale nad rámec ničeho, co by přesahovalo třeba kompetence policie České republiky. Naopak je to dorovnává do určité rovnováhy,“ uvedl k novele ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

Novela schválená vládou umožňuje, aby při vyšetřování závažné trestné činnosti zastírali členové Vojenské policie svou příslušnost k ní. Mohli by také používat „podpůrné operativní pátrací prostředky", tedy třeba agenty, informátory nebo zabezpečovací techniku. Kromě toho by mohli sledovat osoby.

Počítá se i s možností otevírání bytů nebo soukromých provozoven, pokud by to bylo nezbytné. Zákon má také Vojenské policii umožnit, aby si pořizovala a zpracovávala osobní údaje, které by jí umožnili ztotožnit osobu.

„To znamená provést u osob, u kterých je zvýšená pravděpodobnost recidivy, identifikační úkony, které je umožní identifikovat v případě, že se v budoucnu dopustí trestného činu a zanechají po sobě stopy," uvádí důvodová zpráva.

Zákon nyní projednají zákonodárci, platit by mohl začít od července příštího roku.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme