Volná místa ve Vladislavském sále mají zaplnit placené kustodky. Ovčáček informaci odmítá

Volná místa na slavnostní ceremonii 28. října ve Vladislavském sále by měly zaplnit kustodky, které na Hradě běžně hlídají například stálé expozice, jak uvedl web Aktuálně.cz. Za účast dostanou údajně finanční odměnu, jak jim bylo sděleno jejich nadřízeným. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček však tuto informaci popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislavský sál vznikl za vlády Vladislava Jagellonského

Vladislavský sál vznikl za vlády Vladislava Jagellonského | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, Maggie Hammond

Řada politiků a osobností se omluvila z ceremonie udílení státních vyznamenání 28. října poté, co vypukla kauza s Jiřím Bradym. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt ale ubezpečoval, že místa ve Vladislavském sále prázdná nezůstanou. „Rozhodně komparz nehledáme,“ uvedl.

Podle informací Aktuálně.cz mají ale židle obsadit kustodky Hradu, které běžně pracují například jako uvaděčky do historických sálů. Mají dorazit hodinu před zahájením a zúčastnit se mohou i následné slavnostní recepce. V případě, že ale dorazí dost pozvaných hostů, budou kustodi posláni domů.

„V pátek mně volal nadřízený a řekl mi, že mám přijít a že se zúčastníme předávání státních vyznamenáni a poté můžeme jít i na recepci. Za naši účast dostaneme zaplaceno, bude to prý bráno jako tříhodinová směna,“ řekla redakci Aktuálně.cz jedna ze zaměstnankyň, která pracuje na Pražském hradě jako kustodka a v běžném provozu hlídá prostory stálých expozic.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka se ale kancelář prezidenta soustředí na důstojný průběh oslav. „Židle opravdu nejsou zpoplatněny jako v divadle a odměnu za usednutí na ně nezavádíme a zavádět nikdy nehodláme,“ tvrdí Ovčáček.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme