Vrchní žalobce obvinil dva lidi a firmu z korupce na České poště. Hrozí jim až šest let vězení

Za podplácení v České poště čelí obžalobě dva podnikatelé a firma Alkom Security. Pražské vrchní státní zastupitelství uvedlo, že obviněným hrozí až šestileté vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Podle informací Radiožurnálu z obžaloby vyplývá, že muži zaměstnancům pošty údajně nabízeli luxusní zájezdy a statisíce korun, aby si udrželi a také získali lukrativní zakázky. Podle dřívějších informací se kauza týká firmy Alkom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

První fáze trestné činnosti spadá podle Matuly do let 2011 až 2012, druhá se pak dotýká roku 2015. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8.

Jak už dříve zjistil Radiožurnál, stíhání čelí Václav Růžička, šéf bezpečnostní agentury Alkom Security, která pro poštu hlídala budovy. Tehdejšímu manažerovi pošty údajně nabídl peníze za ovlivnění tendru na zabezpečení poštovních dep ve prospěch Alkomu. Růžička vinu odmítá, úplatek prý po něm naopak požadoval manažer.

Za úplatky lukrativní zakázky? Policie chce obžalovat dva lidi a jednu firmu v kauze České pošty

Číst článek

Druhým obviněným je podnikatel Radko Hašek. Za zajištění zakázky pro Alkom údajně nabízel zájezdy do exotických zemí. Na straně pošty nikdo stíhán nebyl, zaměstnanec vše nahlásil policii.

Alkom zajišťoval bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. V roce 2013 zjistila kontrola ministerstva vnitra, které je zřizovatelem pošty, že podnik nepostupoval v době uzavírání původních smluvních vztahů se společností Alkom účelně a hospodárně.

Podle dřívějšího vyjádření pošty platila Alkomu za ochranu 75 milionů korun ročně. Později si pošta začala zabezpečení zajišťovat sama prostřednictvím dceřiné společnosti Česká pošta Security.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme