'Všechno funguje, ale zdržuje to.' Obchodníci mají za sebou první den s EET

Nervozita, ale většinou hladký průběh provázejí první den startu druhé vlny elektronické evidence tržeb. Účtenku by zákazníkům měli tisknout třeba velkoobchody, stánkaři nebo e-shopy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babišpři spuštění druhé vlny EET navštívil prodejnu sportovních potřeb.

Andrej Babišpři spuštění druhé vlny EET navštívil prodejnu sportovních potřeb. | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Někteří obchodníci ve středu poprvé obsluhovali zákazníky s novými pokladnami. Ty staré se totiž neuměly přizpůsobit systému elektronické evidence tržeb. Jeho druhá vlna odstartovala ve středu. Účtenku by zákazníkům měli tisknout třeba v supermarketech, trafikách nebo e-shopech.

Účtenka s kódem do elektronické evidence tržeb vyjela ve středu také v pražském obchodě s obuví. Podle prodavačky Kateřiny nejsou se systémem žádné problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

První den druhé vlny EET, reportáž připravila Pavla Liolasová

„Všechno funguje, jak má. Vše jsme vyzkoušeli už v únoru,“ sdělila prodavačka.

První účtenky s kódem do elektronické evidence tržeb vydala také trafika v pražském metru, technické problémy podle jejího prodavače žádné nebyly.

„Akorát to trochu zdržuje. Tady jde o vteřiny a každá vteřina je dobrá, obsloužím tak méně zákazníků,“ dodal trafikant.

S druhou vlnou EET podle Babiše zatím žádné problémy nejsou. Některé obchody ale neotevřely

Číst článek

Zhruba patnáct minut měl se startem evidence problémy majitel pražského papírnictví Pavel Nepevný.

„Za mě to nefunguje. Hlásí mi to, že nejsem připojen a to dělám, co můžu,“ zlobil se Nepevný.

Do systému evidence tržeb se zatím nezapojilo třeba malé květinářství v pražském metru, podle prodavačky ale majitel donese novou pokladnu ještě ten den.

„Ještě jsme nedostali kódy, takže jedeme na paragony,“ řekla jedna z květinářek.

Kromě květinářství nebo trafik se do evidence tržeb musely přihlásit třeba i školní bufety. Prodavačce na jihlavském gymnáziu Anně Voborníkové přibylo u každé objednávky 6 kliknutí do kasy.

„Mám deset minut a nahrne se sem třeba 40 dětí, všichni chvátají, všichni chtějí něco k jídlu nebo k pití. U každého žáka se musím zeptat, co si přeje, do pokladny naťukat šestkrát cenu, vydat zboží a vrátit peníze,“ popisovala Voborníková, jak ji pokladně ztížila práci.

Nový systém do pokladny pořídila i paní Gabriela, majitelka pražského obchodu s oblečením. Ze zavedení evidence ale byla nervózní.

Registrace v druhé vlně EET má už většina podnikatelů, opravila finanční správa odhady

Číst článek

„Celou noc jsem nespala a bála jsem se, že to nebude fungovat. Zatím vše funguje, ale trvá dlouhou dobu, než se účtenka vytiskne,“ stěžovala si Gabriela.

Právě v obchodě s oblečením si účtenku podle Gabriely zákazníci berou stejně, jako před zavedením evidence. V jiných prodejnách ale naopak lidé odcházeli často ještě předtím, než prodejce lístek dotisknul.

Autentizační údaje si u finanční správy zatím vyzvedlo 113 tisíc podnikatelů.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme