Výbuch v Poličských strojírnách způsobilo TNT, policie oblast evakuovala

Výbuch v Poličské strojírně ve čtvrtek způsobila trhavina tritol, která byla součástí munice. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál, což způsobilo sérii výbuchů, řekl mluvčí Českého báňského úřad Bohuslav Machek.Čtvrteční exploze ve strojírnách zranila 19 lidí, z toho tři vážně. Mezi zraněnými byli i hasiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze v Poličských strojírnách

Exploze v Poličských strojírnách | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Tritol tvoří náplň jednotlivých druhů munice, je to část, co způsobuje explozi. Firma provádí delaboraci vojenských materiálů, z jednotlivých nábojů munice získává výbušné látky, tritol se následně zpracovává v civilním využití," vysvětlil Machek. Delaborace jsou kroky vedoucí ke zničení munice.

Silná trhavina se také nazývá trinitrotoluen nebo TNT. Podle stručného vyjádření firmy se událost stala na lisu trhavin. Prvotní příčinu podle Machka označila firma i inspektoři báňského úřadu. V pátek budou ve vyšetřování pokračovat, dodal Machek.

Policie ve čtvrtek odpoledne oblast uzavřela v okruhu zhruba 1300 metrů, uzavřela příjezdové dvě silnice, zhruba 60 až 80 lidí musí přenocovat mimo domov. Policejní hlídky budou na místě přes noc, ráno bude pokračovat vyšetřování. K dispozici má i jednotku hasičů, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

„Zítra přivezeme hasicí tank. Jestli vůbec sjede z podvalníku, rozhodne pyrotechnik," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský.

V jedné z hal se ve čtvrtek odehrála série výbuchů, 19 lidí utrpělo vážné až středně těžké zranění, jsou i lehce zranění. Mezi zraněnými jsou i hasiči.

Kvůli výbuchu byl aktivován traumatologický plán, nemocnice a záchranná služba pracují v režimu mimořádné události, kdy rozsah zraněných přesahuje lokální možnosti.

Podnik se zaměřuje i na demontáž zbraňových systémů. První exploze se ozvala v 11:20, potom několik dalších. Na místo dorazili hasiči i záchranáři z celého regionu a také dva vrtulníky.

V Poličských strojírnách vybuchlo 320 tun střelného prachu, střecha odletěla 50 metrů

Číst článek

V září 2015 v areálu Poličských strojíren explodovalo v hale 320 tun střelného prachu. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda byla 14 milionů korun na 14 milionů korun. Policie vyšetřování požáru uzavřela jako správní delikt. Možné spáchání trestných činů obecného ohrožení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti se nepotvrdilo.

Exploze ve strojírnách v Poličce | Foto: HZS Pardubického kraje

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme