'Vypadá jako gorila, ale uvnitř je plyšový medvídek.' Zlatý Ámos je ze Soběslavi

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel češtiny a angličtiny Lukáš Lis ze základní školy Soběslav. U dětí zvítězil učitel zeměpisu, dějepisu, informatiky, tělesné a občanské výchovy Michal Zajíček ze ZŠ Stěbořice na Opavsku, který získal korunu pro Dětského Ámose. Lis vyhrál i hlasování na internetu a stal se zároveň Ámosem sympaťákem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) korunuje Zlatého Ámose Lukáše Lise

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) korunuje Zlatého Ámose Lukáše Lise | Zdroj: ČTK

Lis na trůnu vystřídal Jana Flídra ze Základní školy 5. května ve Dvoře Králové nad Labem a stal se 14. mužem, který za posledních 24 let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

Lukáš Lis si více než cen váží vztahů se svými žáky: „Mám tyhle děti a pro ty snad oblíbený jsem a to je pro mě to nejdůležitější.“ V Soběslavi učí osmým rokem a kromě zavedení tabletu do výuky si studenty získal smyslem pro humor. „Snaží se udělat tu nejlepší hodinu, což se mu většinou povede,“ řekla jedna z jeho žákyň.

Z celkem 55 nominací, které letos školáci navrhli, do finále postoupili ještě Radka Dlabalová ze základní školy (ZŠ) Rokycany, Hana Kolpaková ze ZŠ Miloše Šolleho v Kouřimi, Pavel Novák ze ZŠ a MŠ Kameničky a Alena Šedivá z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Všichni plnili čtyři úkoly. Museli v jedné minutě představit svou školu, ukázat, jak je znají jejich žáci, za minutu něco publikum naučit a ve volné disciplíně prokázat souhru se svými žáky.

Lis zaujal hned v úvodu, kdy se představil vtipným dopisem, který o sobě nechal napsat děti ze školy, kde učí. Žáci ho popsali jako milého i přísného učitele, který vypadá jako gorila, ale uvnitř je plyšovým medvídkem. Prozradili na něj mimo jiné třeba, že má velmi rád řízky. Ukázalo se také, že žáci svého učitele dobře znají. Věděli například, že první pusu dostal ve čtyřech letech ve školce od své spolužačky Lucinky.

Ve volné disciplíně žáci Lise podpořili vystoupením, ve kterém si zahráli na policisty a únosce. Vyšetřovali přitom zmizení svého učitele. Jedna z dívek vystoupila jako Lisova fiktivní kolegyně, která učitele unesla, protože je prý moc dobrý.

Originalitou vystoupení vynikl ve volné kategorii Dětský Ámos Michal Zajíček. Se svými žáky předvedl stínohru, ve které si dvě dívky zahrály na uklízečky z východní Evropy. Dva chlapci drželi plátno, na kterém byly vidět siluety ostatních dětí a učitele, kteří za ním cvičili. Uklízečky si mezitím s východoevropským přízvukem povídaly o tom, jaký je pan učitel úžasný.

03829144.jpeg
Zlatý Ámos Lukáš Lis a jeho žáci

Partneři ankety vybírali vítěze doprovodných kategorií pro učitele jednotlivých předmětů. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) korunovala kromě Lise jako Ámose češtináře ještě Věru Pejčovou ze ZŠ Novolíšeňská v Brně jako nejoblíbenější učitelku matematiky. Ámosem fyzikářem se stala Alena Šedivá z gymnázia Pierra de Couberina v Táboře. Ámosem chemikářem byl vyhlášen Vladimír Šmahaj z Gymnázia Jana Keplera v Praze.

„Přiznám se, že když už jsem získal toho češtináře, tak jsem už nepočítal, že by něco dalšího mohlo přijít. O to větší to bylo překvapení,“ dodal Lis.

ČTK, Tereza Šťastná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme