Vyšetřování loňského útoku na Kliniku končí. Nelze stíhat skupinu lidí, tvrdí policie

Policie ukončila prošetřování loňského žhářského útoku na centrum Klinika na pražském Žižkově. Nepodařilo se jí najít dostatek důkazů k zahájení stíhání konkrétního viníka. Podle mluvčího policie nejde v takových případech stíhat skupinu lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Klinika na Žižkově

Centrum Klinika na Žižkově | Foto: Filip Jandourek

„V rámci vyšetřování této události se kriminalistům podařilo ztotožnit všechny účastníky incidentu, nicméně posléze se v rámci vyšetřování kriminalisté dostali do takzvané důkazní nouze. V takových případech totiž nelze stíhat celou skupinu, kriminalisté vždy musí stíhat konkrétní jednotlivce a to v daný moment nebylo možné,“ mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Skupina maskovaných lidí zaútočila na centrum loni v únoru. K útoku se doznal jeden člověk. To ale kriminalisté po konzultaci se státním zástupcem vyhodnotili jako přestupek

Squatteři musí opustit žižkovskou Kliniku, rozhodl soud. Aktivisté se odvolají

Číst článek

Policie událost prověřovala pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po incidentu prohlásil, že vláda očekává „důsledné a nezávislé“ policejní vyšetřování, protože je důležité, aby byli pachatelé odhaleni.

Podle kolektivu Kliniky byl útok, od nějž v minulých dnech uplynul rok, nakonec úředníky využit jako záminka k neprodloužení smlouvy na vypůjčení státního objektu. Klinika tehdy byla označena jako bezpečnostní riziko. Od loňského března v ní aktivisté zůstávají nelegálně.

Klinika, která mimo jiné pořádala sbírku oblečení pro uprchlíky, po incidentu uvedla, že na ni zaútočili neonacisté, a to kameny a světlicemi, které v objektu zapálily část kavárny. V budově se v té chvíli nacházelo přes 20 lidí. Jeden člověk prý utrpěl zranění hlavy a několik lidí se nadýchalo kouře.

Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme